RehaMedicAL

BOWNOVA TERAPIJA
Nežna manualna terapevtska tehnika
ODRASLI

BOWNOVA TERAPIJA

Kaj je Bownova terapija?

 • Bownova terapija vključuje nežno raztezanje fascije mehkega tkiva, ki pokriva vse vaše mišice in organe – za spodbujanje k lajšanju bolečin.
 • Natančneje, ta oblika terapije uporablja natančne in nežne premikajoče se gibe. Ti gibi se osredotočajo na mišice, kite in vezi, skupaj s fascijo in kožo okoli njih. Pomen je zmanjšati bolečino s spodbujanjem živčnega sistema.
 • Tehniko je ustvaril Thomas Ambrose Bowen (1916–1982) v Avstraliji. Čeprav Bowen ni bil zdravnik je trdil, da lahko terapija ponastavi odziv telesa na bolečin. Po mnenju terapevtov, ki izvajajo Bownovo terapijo, tovrstna terapija deluje na avtonomni živčni sistem.
 • Bownova terapija ni medicinsko zdravljenje. Obstajajo minimalne znanstvene raziskave o njegovi učinkovitosti, domnevne koristi pa so večinoma anekdotne. Vendar ljudje po vsem svetu še naprej iščejo Bownovo terapijo za najrazličnejše pogoje.
Bownova terapija-Reha Medical (1)

Učinkovitost Bownove terapije

Bownova terapija se uporablja za zdravljenje različnih bolezni. Na splošno se to naredi za lajšanje bolečin in povečanje motorične funkcije.

Glede na osnovne simptome se lahko uporablja kot dopolnilno ali alternativno zdravljenje.

Metoda se lahko uporablja za zdravljenje naslednjih bolezni:

 • bolečinah v hrbtenici, hrbtu, vratu
 • glavobolih, migrenah
 • problemih s sklepi
 • utrujenosti, napetosti ter stresu in psihičnih stanjih (depresija, anksioznost, motnje spanja)
 • motnjah v dihalnem, prebavnem, reprodukcijskem in hormonalnem sistemu (nosečnost in porod)
 • nevroloških obolenjih

Več o Bownovi tehniki

Nežna manualna terapevtska tehnika, pri kateri terapevt z nežnim raztezanjem mišične ovojnice – fascije v telo vnaša dražljaje, kateri sprožijo v telesu proces samozdravljenja. Z Bownovo terapijo ugodno vplivamo predvsem na Centralni živčni sistem – avtonomni živčni sistem. Lahko jo varno uporabimo pri ljudeh vseh starosti in vseh stanjih (dojenčki, otroci, nosečnice, odrasli, starejši ljudje, bolni ali zdravi).

Opis Bownove terapije

 1. Rezultati so hitri, trajni in vidni na fizični, emocionalni in energetski ravni.
 2. Bownova terapija običajno traja od 30 do 60 minut. Zajame celostni problem/obolenje v telesu, vzpostavlja ravnovesje v celotnem organizmu, rezultat je globoka sprostitev.
 3. Med terapijo so značilni t.i. premori med potezami, z odmikom terapevta, z namenom dopuščanja telesu ustrezne predelave in odziva na izvedene posege.
 4. Bownova terapija se priporoča v zaporedni obravnavi vsaj 5 ali več terapij, odvisno od stanja in kompleksnosti obravnavanega, čeprav so lahko rezultati v določenih primerih vidni že po prvi terapiji.
 5. Optimalen razmik med terapijami je od pet do sedem dni, maksimalno deset dni. Bownovo terapijo v Reha MedicAL centru občasno, po potrebi, kombiniramo tudi z drugimi tehnikami manualne terapije, v prid pridobivanju najoptimalnejših rezultatov.

Kdo izvaja Bownovo terapijo ?

Bownovo terapijo izvajajo dipl.fizioterapevtke, Bownove terapevtke, ki vam bodo ob terapiji podale številne nasvete in usmeritve za obvladovanje težav tudi v domačem okolju.

Ali Bownova terapija deluje ?

Do danes obstaja število znanstvenih dokazov, da Bownova terapija deluje. Zdravljenje ni bilo široko raziskano ampak nekaj primerov je zapisano na sliki. Obstaja nekaj študij o njegovih učinkih, vendar rezultati ne dajejo trdnih dokazov.Več pa preverite tukaj.

Cenik Bownove terapije

Bownova terapija odrasli (do 60 min)40 eur*
Bownova terapija odrasli (do 30 min)30 eur
Bownova terapija – otroci (1-12 leta)20 eur
Bownova terapija – novorojenčki, dojenčki (do 12 meseca)10 eur
Bownova terapija – dojenček in mamica40 eur

*v primeru plačila paketa pet ali več Bownovih terapij, nudimo 25% popust