RehaMedicAL

Reha MedicAL Bownova terapija1

Kaj je Bownova terapija?

 • Bownova terapija je nežna manualna terapevtska tehnika, pri kateri terapevt z nežnim raztezanjem  fascije  – mehkega vezivnega tkiva, ki pokriva mišice in organe, v telo vnaša dražljaje, kateri sprožijo v telesu proces samozdravljenja.
 • Z Bownovo terapijo ugodno vplivamo predvsem na Centralni živčni sistem – avtonomni živčni sistem.
 • Pomen Bownove terapije je predvsem zmanjšati bolečino in uravnovesiti ravnovesje v telesu.
 • Tehniko je ustvaril Thomas Ambrose Bowen (1916 -1982) v Avstraliji in še dandanes velja za eno najbolj iskanih tehnik komplementarne medicine.

Kdo izvaja Bownovo terapijo v Reha Medical?

Bownovo terapijo za dojenčke, otroke in odrasle izvajajo dipl.fizioterapevtke, certificirane in licencirane Bownove terapevtke, ki vam bodo ob terapiji podale obenem številne nasvete in usmeritve za obvladovanje težav tudi v domačem okolju.

Kako poteka in komu je namenjena Bownova terapija?

 • Pri terapiji terapevt uporablja natančne in nežne premikajoče se gibe. Ti gibi se osredotočajo na mišice, kite in vezi, skupaj s fascijo in kožo okoli njih. Terapija je povsem nežna, sproščujoča in varna, zato je še posebej priljubljena pri dojenčkih in malih otrocih, kakor tudi pri odraslih za zamnjšanje napetosti in sprostitev.
 • Zaradi njenih značilnosti, saj terapija nima stranskih učinkov, jo lahko varno uporabimo pri ljudeh vseh starosti in vseh stanjih (dojenčki, otroci, nosečnice, odrasli, starejši ljudje, bolni ali zdravi).
 • v nadaljevanju opisujemo učinke in najpogostejše razloge za izvajanje terapije glede na populacijo: (Kaj je Bownova terapija in kolikokrat se izvaja?, Bownova terapija za dojenčke in otroke, nosečnice in mamice, odrasli vseh starosti).

 Učinek Bownove terapije pri odraslih

 • Glede na osnovne simptome stanja posameznika se lahko Bownova terapija uspešno velikokrat uporablja kot dopolnilna ali kot samostojna oblika zdravljenja. 

Najpogostejši razlogi izvajanje Bownove terapije pri odraslih so:

 • različna bolečinska stanja ( hrbtenica, hrbet, vrat, sklepi, mehko tkivo,…),
 • glavoboli, migrene, šumenje v ušesih ter vrtoglavice,
 • problemi s sklepi,
 • utrujenost, napetost ter stres in različna psihična stanja (depresija, anksioznost, motnje spanja),
 • motnje v dihalnem, prebavnem, reprodukcijskem in hormonalnem sistemu (nosečnost in porod),
 • nevrološka obolenja,
 • poškodbe in različna ortopedska stanja.
Bownova-terapija-Reha-Medical-2.jpg
Bownova terapija za dojenčke

Bownova terapija za dojenčke

Je ena redkih terapij, ki jo lahko povsem varno izvajamo že v obdobju novorejenčka in nadalje pri dojenčkih in otrocih. Najpogostejši vzroki iskanja tovrstne terapije s strani staršev so:

 • kolike – črevesnih in sinaptičnih krčkih
 • motnje spanja,
 • pogosto jokanje, ki ne sovpada z drugimi zdravstvenimi vzroki…,
 • refluks – pogosto polivanje ali prikriti refluks, kjer polivanja ni izrazito opaznega
 • izraščanje zobkov
 • nemir, napetost, mišična zakrčenost,…
 • navajanje na suhost (mokrenje postelje) pri otrocih,
 • spastičnost, cerebralna paraliza,
 • poškodbe mehkega tkiva.

Bownova terapija in nosečnice / mamice?

Z Bownovo terapijo lahko varno lajšamo bolečine pri nosečnicah, saj so pogosto druge metode fizikalne terapije odsvetovane. Bolečine se v nosečnosti pojavljajo predvsem v spodnjem delu hrbtenice in v medenici, ki so posledica rastoče teže ploda, spremenjene telesne drže ter raztezanja vezi v sklopu pripravljanja telesa na porod.

Z Bownovo terapijo lahko pogoste tegobe, ki se pojavljajo v času nosečnosti, kot tudi po porodu, blažimo in uravnavamo na varen, sprošen in nežen način ter tako omogočamo lažji prehod skozi omenjena obdobja.

V primeru, ko se izvaja Bownova terapija za dojenčke, se svetuje istočasno izvajanje terapije tudi pri mamici, saj je vez med njima izjemno povezana, kar pomeni, da se napetost pri otroku lahko izraža tudi zaradi stresa in napetosti mamice ter obratno. Telo mamice po porodu ima težko nalogo regeneracije, saj je prvo poporodno obdboje za mamice izjemno oteženo (slabo spanje, celjenje rane, …).

Bownova terapija za nosečnice

 Čas trajanja Bownove terapije?

 • Terapija običajno traja od 30 do 60 minut pri odraslemu.
 • Bownova terapija za dojenčke običajno trajanje zajema le 10 minut in do 30 minut (otroci), saj je izjemno pomembno, da se dojenčka s posegi ne preobremeni in s tem izzove nezaželjene reakcije na terapijo.
 • Bownova terapija za dojenčke in novorojenčke je čas terapije bistveno krajši, saj je njihova pozitivna reakcija na poseg navadno izjemno hitra že ob manjšem številu potez. Tukaj nas vodi pravilo: manj je več!
 • Med terapijo so značilni t.i. premori med potezami, z odmikom terapevta, z namenom dopuščanja telesu ustrezne predelave in odziva na izvedene posege.

Rezultati in prednosti Bownove terapije

 • Rezultati so hitri, trajni in vidni na fizični, emocionalni in energetski ravni.
 • Rezultat je globoka sprostitev in izboljšanje ravnovesja v telesu, kar se izkazuje z zmanjšanjem /odpravo bolečine in spodbujanjem funkcije organov (prebavni sistem, hormnolani sistem,…).

Število potrebnih terapij za učinek?

Prednost Bownove terapije je, da zajame celostni problem/obolenje v telesu, vzpostavlja ravnovesje v celotnem organizmu.

 • Bownova terapija se priporoča v zaporedni obravnavi vsaj 5 ali več terapij, odvisno od stanja in kompleksnosti obravnavanega, čeprav so lahko rezultati v določenih primerih vidni že po prvi terapiji.
 • Optimalen razmik med terapijami je od pet do sedem dni, maksimalno deset dni. Bownovo terapijo v Reha MedicAL centru občasno, po potrebi, kombiniramo tudi z drugimi tehnikami manualne terapije – fizioterapije, kot tudi s senzorno integracijo, v prid pridobivanju najoptimalnejših rezultatov.

BOWNOVA TERAPIJA

Bownova terapija odrasli (do 60 min)45 eur*
Bownova terapija odrasli (do 30 min)35 eur
Bownova terapija – otroci (1-12 leta)25 eur
Bownova terapija – novorojenčki, dojenčki (do 12 meseca)15 eur
Bownova terapija – dojenček in mamica45 eur

( pri enkratnem plačilu več kot 5 terapij priznamo 15% popust)

Vas mogoče zanima tudi: MNRI, Nevrofizioterapija

Bowenwork® je primeren za vse starosti in stopnje zdravja, od dojenčkov do najbolj šibkih in starejših, za izredno fit in sedeče ali oslabljene. Bowenwork® je tako nežen pri uporabi, sodeluje s telesom za zdravljenje, da ni možnosti škode.

Odlikuje po učinkovitosti v zelo redkih sejah. Ne boli in lahko hitro prinese trajno olajšanje. Delo se izvaja tako, da stranka leži na mizi ali sedi na stolu. Stranka ostane oblečena in se ne uporablja olja ali losjona.

Bowenwork® je učinkovit, ker z minimalnim stresom na telesu osredotoča prirojeno zdravilno sposobnost telesa točno tja, kjer je potrebna za hitrejše okrevanje, lajšanje bolečin in celjenje.

Prirojena sposobnost zdravljenja je močna kombinacija telesnih sistemov, ki so odgovorni za obnovo tkiv, prehrano, odstranjevanje odpadkov, dolžino mišic, zdravje živcev in pretok krvi.

Ne vemo, kako je Tom Bowen odkril natančne lokacije in zaporedja »premikov«; ampak mi in milijoni strank po vsem svetu smo veseli, da je to storil! Uporablja minimalno intervencijo, da pritegne pozornost telesa na področje, ki potrebuje pomoč. Ko je telo opozorjeno na težavo, lahko v tej situaciji v celoti izkoristi svojo zdravilno sposobnost.

Bowenwork® uporablja manj dotikov zaradi natančnosti njihove uporabe. Kot rezalnik diamantov, ki z enim udarcem ustvari dragulj iz kamna, Bowenwork® iz vsakega dotika doseže največ.

Manj je v tem primeru res več. Manjši pritisk prinese več rezultatov kot močan pritisk. To, da Bowenwork® deluje s tako lahkim pritiskom, sledi fiziološkemu zakonu, Schulzejevemu zakonu, ki pravi, da se telo bolj globoko in pozitivno odziva na dražljaje nizke ravni kot na boleče močne dražljaje. Tom Bowen je to načelo odkril veliko preden je Schulze oblikoval svoj zakon.

Da, čeprav se zdravniki lahko razlikujejo v svoji tehniki, vsi pooblaščeni izvajalci Bowenwork® uporabljajo iste protokole in na enak način obravnavajo težave. Dejansko obstajajo stalne zahteve za stalno izobraževanje, vključno s pregledi strokovnjakov.

Prvič, dejstvo, da je prišlo do olajšanja, je znak, da ste se dobro odzvali na Bowenwork® Razlogov, zakaj je bila olajšava začasna, je lahko več. Glavni razlog je, da telo morda potrebuje več kot en opomnik o dobrem zdravju, preden se spomni nadaljevati z vzorcem. Zato sta na začetku predvideni dve seji v razmiku 5-10 dni. Tudi, če pride do mišične oslabelosti, dolgotrajne težave ali ponovne poškodbe območja, se lahko težava vrne. Drug razlog je lahko nezadostna hidracija, ki zmanjšuje sposobnost telesa za zdravljenje.

Običajno se priporoča 15-minutni sprehod in pitje 8-12 kozarcev vode na dan, da pomagate pri okrevanju, tako da pomagate premikati produkte utrujenosti. Lahko se predlagajo druge vrste ali obnovitveno gibanje, odvisno od problema, ki ga obravnavate.

Bowenwork® bo pomagal telesu povrniti zdravo ravnovesje tudi s kroničnimi težavami. Kronične težave se lahko odzovejo počasneje, saj telo poskuša spremeniti znani nezdrav vzorec v novega zdravega.

Bowenwork® se lahko uporablja v ustreznem zaporedju z različnimi terapijami, pri čemer je dovolj časa, da Bowenwork® začne učinkovati. Več sej vsake vrste dela pred prehodom na drugo običajno daje boljše rezultate kot menjavanje po samo eni seji vsake ali preblizu razmika med sejami.

Bowenwork® nima negativnih interakcij z zdravili. Zaradi zmanjšanja potrebe po zdravilih zaradi Bowenwork®-ja lahko obstaja dolgoročna korist. Preden zmanjšate ali prenehate jemati katero koli zdravilo, se vedno posvetujte z zdravstvenim delavcem, ki vam ga je predpisal.

Bowenwork® je lahko učinkovit s katerim koli od omenjenih načinov; če pa se zdravljenje uporabi prezgodaj pred ali po seansi Bowenwork®, lahko izbriše učinke Bowenwork®-a. Modalitete je treba natančno razporediti.

Scroll to Top