Interdisciplinarnost in celostna obravnava odraslih

Spec. konzervativno zdravljenje urinske inkontinence (nehoteno uhajanje urina) in težav mokrenja
 • Specialistični vaginalni pregled, s palpacijo medeničnega dna

(položajna ocena medeničnih organov, meritve aktivnosti mišic medeničnega dna (MMD), terapevtska edukacija in sestava individualnega programa treninga MMD po meritvah

 • Posvet s fizioterapevtom specialistom uro-ginekološke rehabilitacije

(o stanju, ukrepih, pomoči oz. samoterapiji pri motnjah mokrenja)

 • Vaginalna elektrostimulacija medeničnega dna ali mehurja, s specialno elektrodo Periform plus, z dodano fototerapijo

(elektroda Periform plus služi nadalje kot indicator –  pripomoček za uspešnost samostojne krepitve MMD)

 • Trening MMD z EMG metodo (biofeedback)
 • Individualne terapevtske vaje in trening MMD z edukacijo (možnost pripomočka Educator)
 • Možnost sestave programov celostne obravnave zdravljenja urinske inkontinence in težav mokrenja

Fizioterapevtska obravnava odraslih
 • Fizioterapevtska manualna obravnava po različnih stanjih, poškodbah in obolenjih
 • Fizioterapevtska obravnava z uporabo tehnologij
 • Specialna fizioterapevtska obravnava

(vključuje specialne fizioterapevtske tehnike z uporabo potrebne tehnologije, kineziotapinga po potrebi in/ali fizioterapevtske masaže)

 • Terapevska obravnava brazgotin po operacijah
 • Individualne specialistične vaje po raku na dojki ali rodilih, z edukacijo in terapevtsko obravnavo brazgotin
 • Individualne vaje po ginekoloških, uroloških, ortopedskih, travmatoloških operacijah
 • Individualne vaje za krepitev oslabljenih mišic, pospeševanje regeneracije telesa in/ali pridobivanje telesne moči, kondicije na strokoven in varen način

Manualna terapija: masaže in specialne limfne drenaže (oteklin) po dr. Voddru
Terapevtske masaže:
 • Terapevtska ali klasična ročna masaža
 • Specialna (fizio)terapevtska ročna masaža z dodano uporabo tehnologije
 • Obravnava miofascialnih prožilnih (trigger) točk
Fizioterapevtska rehabilitacija limfedemov (oteklin):
 • Klasična ročna limfna drenaža edemov (otekline)**
 • Specialna ročna limfna drenaža edema po dr.Voddru**
 • Specialna ročna limfna drenaža edema po dr.Voddru s povijanjem (povoji niso vključeni) in edukacijo vaj v kompresiji
 • Aparaturna limfna drenaža*

*v primeru limfedemov, zaradi operativno odstranjenih bezgavk, se pred aparaturno limfoterapijo obvezno izvaja ročna limfna drenaža. ** v primeru otekanja v nosečnosti se izvaja klasična ročna limfna drenaža dveh delov telesa (40 min) ali Specialna ročna limfna drenaža (45 min).

POSEBNOSTI SPECIALNE LIMFNE DRENAŽE PO DR. VODDRU

Ročna limfna drenaža je terapevtska tehnika, kjer mehanično z nežnimi gibi stimuliramo krčenje limfnih žil. S tem pospešujemo limfni obtok, odstranimo odvečno tekočino iz tkiv in hkrati vplivamo na razstrupljanje telesa. Poleg drenažnega učinka z tehniko limfne drenaže izboljšamo telesno odpornost, delujemo protibolečinsko in antristesno. Uporaba specialne limfne drenaže po dr. Voddru je temeljna v primeru oteklin, povzročenih zaradi onkoloških obolenj (odstranitev bezgavk). Splošno pa se v terapiji specialne limfne drenaže poslužujemo predvsem pri obravnavi edemov, ki so lahko posledica različnih vzrokov:

 • edemi po odstranitvi dojke in podpazdušnih bezgavk,
 • edemi spodnjih udov po operacijah tumorjev na urogenitalnih organih in po odstranitvi dimeljskih bezgavk,
 • edemi po poškodbah,
 • edemi kot posledica različnih operativnih posegov,
 • zdravljenju opeklin in brazgotin,
 • lajšanju vnetnih stanj dihal in motenj prebavnega trakta.

Psihoterapevtska pomoč odraslim in mladostnikom
 • Individualna terapija

Individualna terapija je namenjena posamezniku, ki se sooča z različnimi osebnimi in medosebnimi težavami (preventiva in kurativa v duševnem zdravju, bolezni, razreševanje konfliktov, soočanje in prebolevanje izgube, prizadetosti, krivde, zlorabe, zasvojenosti, nasilje, eksistencialna kriza, kriza smisla, neuspehi na osebnem ali poklicnem področju,…).

 • Zakonska / Partnerska terapija

Terapevtska srečanja so namenjena paru ali zakoncema, ki se srečujeta z osebnimi ali medosebnimi težavami (težave v komunikaciji, nezvestoba, odtujenost, zasvojenost, nasilje, prevara, preventivno delo na različnih področjih zakonske/partnerske problematike, različne duševne stiske, razreševanje čustvenih vzorcev,…).

 • Družinska terapija in vzgojno svetovanje

Družinska terapija in vzgojno svetovanje je primerna za družine v katerih so se odnosi zaradi različnih vzrokov razboleli (preventivno in kurativno delo na različnih področjih družinske problematike, vzgojne težave, vedenjske težave, težave pri odraščanju, soočanje in prebolevanje izgube, zasvojenosti, nasilje,…) in za starše otrok z različnimi razvojnimi ter vedenjskimi motnjami.

 • Terapija za starše in otroke v postopku ločitve

Terapija za starše in otroke v postopku ločitve je osredotočena na starševstvo, kako kljub ločitvi ostati in postati dober starš in razrešiti ovire, ki to preprečujejo (težave v komunikaciji, razreševanje konfliktov, sodelovanje pri vzgojnih težavah, vzgojna usklajenost med staršema,…).

 • Podporna skupina za onkološke bolnike

Podporna skupina za onkološke bolnike je usmerjena v preventivno in kurativno področje duševnega zdravja. Izboljšanje duševnega zdravja predstavlja boljšo kvaliteto življenja. Način življenja, doživljanje, soočanje s težavami, osmišljeno življenje, spremembe vedenjskih vzorcev so glavna področja duševnega zdravja, ki vplivajo pozitivno in negativno na telesno zdravje. Na skupinah bomo razreševali najpogostejše težave, ki negativno vplivajo na vsakega posameznika in se naučili korakov, ki vodijo do polnejšega in zadovoljnejšega življenja. Skupina deluje 1 krat mesečno.


Vadbe za vsakogar (odrasli)

Vadbe za vsakogar in vse priložnosti (odrasli):

 • Antistres Joga-lates

(joga, pilates, dihalni fitnes) pod vodstvom dipl.fizioterapevta in mag.kineziologije

 • FIT OSTEO ZA ZDRAVE KOSTI

preventivna vadba proti osteoporozi in za zdravo hrbtenico pod vodstvom dipl.fizioterapevta

 • FIT HRBTENICA IN FIT SENIOR (65+)

strokovna specifična vadba za fit in zdravo hrbtenico pod vodstvom dipl.fizioterapevta   Vse vadbe, z izjemo Fit hrbtenice in Fit osteo za zdrave kosti,  so organizirane 1x tedensko. V primeru želja udeležencev, se bodo organizirale 2x tedensko.   Za specifične ciljne skupine nudimo tudi ostale strokovne vadbe: za dojenčke in malčke (Fit baby/malček gibalček), za otroke (korektivna vadba za otroke), za nosečnice (Fit nosečka – pilates v nosečnosti).

Opisi konceptov naših vadb:
ANTISTRES Joga-lates ( joga, pilates, dihalni fitnes)
Antistres vadba Joga-lates je edinstvena kombinacija, ki povezuje dihanje in sprostitev skozi gibanje, ob relaksacijski glasbi, v kombinaciji z elementi dihalnega fitnesa, pilatesa, joge in funkcionalnih vaj za izboljšanje gibljivosti, moči, ravnotežja in koordinacije.
Vadba je popolna izbira za obvladovanje stresa. S pomočjo vaj se bomo naučili pravilnega dihanja, ki bo nadomestil plitko in hitro vsakdanje dihanje. Način pravilnega dihanja vodi v umirjanje in razstrupljanje duha, telesa in uma. Z vadbo skušamo zmanjšati utrujenost, kronične bolečine, stresno preobremenjenost in nemirnost.
Učinki vadbe so:
– izboljšamo mišični tonus, ravnotežje, gibljivost, koordinacijo
– izboljšamo koncentracijo in samozavest
– razstrupljamo telo
– blažimo posledice stresa
– pospešimo cirkulacijo
– pripomoremo k doseganju celovitega ravnovesja
Vadba je primerna za vsakogar, ne glede na spol in starost, ki išče rešitev za razbremenitev in zmanjšanje stresa vsakodnevnih obremenitev ter posledic življenjskega hitrega tempa. Vadba poteka v manjših skupinah z osebnim pristopom.

 

KONCEPT VADBE FIT HRBTENICA IN FIT OSTEO, FIT SENIOR (55+)

Sodobni način življenja od nas zahteva, da veliko časa presedimo in smo veliko časa zaradi prisiljenih položajev izpostavljeni nepravilnim, asimetričnim obremenitvam. Manj kot se gibamo, bolj izgubljamo na mišični masi in se posledično mišice narobe razvijajo. V nepravilnih vsakdanjih položajih se mišice na eni strani skrajšajo in povečajo tonus, na drugi strani pa se podaljšajo in se moč zmanjša. To postopoma vodi do bolečin in funkcionalnih motenj.   Osnovna načela vadbe Fit hrbtenica se nanašajo na biomehansko zaznavanje telesa. Načela so: dihanje, postavitev medenice, prsnega koša, stabilizacija, gibanje lopatice in postavitev glave in vratu, krepitev oslabelih in preraztegnjenih mišic, ki uravnavajo našo držo in stabilnost sklepnih struktur. Pravilno dihanje in zavedanje o stabilizaciji telesa sta osnova in predpogoj za učinkovito izvedbo vaj.   Na strokovni vadbi za zdravo hrbtenico bomo upoštevali vseh 5 vadbenih načel, s poudarkom na vajah za zaščito hrbtenice in krepitvi notranjih stabilizatorjev (še posebej globokih slojev trebušnih mišic, hrbtenice in medeničnega dna), ki so ključni pri zmanjšanju bolečin v vratnem in ledvenem delu hrbtenice. Vadbo izvajamo ob glasbi, v petih elementih: dihanje, raztezanje, aerobni del za srčno-žilni sistem, krepitev mišic in sproščanje. Pri vadbi uporabljamo številne pripomočke (trakovi, male žoge, velike žoge, ravnotežne blazine, palice, uteži,…).

Vadbe potekajo v dveh nivojskih skupinah:
 • terapevtski nivo

namenjen udeležencem s prisotnimi bolečinami, po operacijah, spremljajočimi stanji ali na splošno kot intenzitetno manj zahtevna vadba.

 • Splošni nivo

namenjen vsakomur v konceptu preventive, kakor kurative kroničnih stanj, z intenzitetno nekoliko višjim nivojem vadbe. Vse tri skupine potekajo že 15 leto na UPI Ljudski univerzi v Žalcu (2x tedensko), v preventivih programih za zdravje, pod strokovnim vodstvom dipl.fizioterapevtke, terapevtke mehanične diagnostike in terapije, visokošolske predavateljice na študijskem programu fizioterapije (tudi s temo Programa stabilizacije medenice in hrbtenice).   Opis ostalih posameznih vadbic za otroke in nosečnice, si lahko preberete v oknecu MIGAJMO SKUPAJ; v zavihku Spoznajte nas.


Bownova terapija za vsakogar (odrasli)

Nežna manualna terapevtska tehnika, pri kateri terapevt z nežnim raztezanjem mišične ovojnice – fascije v telo vnaša dražljaje, kateri sprožijo v telesu proces samozdravljenja. Z Bownovo terapijo ugodno vplivamo predvsem na Centralni živčni sistem – avtonomni živčni sistem. Lahko jo varno uporabimo pri ljudeh vseh starosti in vseh stanjih (novorojenčki, nosečnice, odrasli, starejši ljudje, bolni ali zdravi). Terapija je zelo učinkovita pri:

 • bolečinah v hrbtenici, hrbtu, vratu
 • glavobolih, migrenah, vnetju sinusov,
 • problemih s sklepi (bolečine, otekline, zmanjšana gibljivost)
 • akutni in kronični utrujenosti ter stresu,
 • duševni napetosti, blažji depresiji, anksioznosti,
 • rehabilitaciji po operacijah,
 • motnjah v dihalnem, prebavnem, reprodukcijskem in hormonalnem sistemu (astma, zaprtje, lajšanje težav med nosečnostjo in po porodu),
 • stanju po možganski kapi (rehabilitacija),
 • Multipli sklerozi, Parkinsonovi bolezni,..,
 • kolikah – krčkih, refluksu, bolečem izraščanje zobkov in drugim tegobam pri dojenčkih.

Rezultati so hitri, trajni in vidni na fizični, emocionalni in energetski ravni.   Bownova terapija običajno traja od 30 minut do ene ure, odvisno ali se terapija izvaja le na problematičnem delu, ali zajame celostni problem/obolenje v telesu. Čas terapije pri novorojenčkih in dojenčkih je bistveno krajši, saj je njihova pozitivna reakcija na poseg navadno izjemno hitrejša že ob manjšem številu potez. Med terapijo so značilni t.i. premori med potezami, z odmikom terapevta, z namenom dopuščanja telesu ustrezne predelave in odziva na izvedene posege. Bownova terapija se priporoča v zaporedni obravnavi vsaj 5 ali več terapij, odvisno od stanja in kompleksnosti obravnavanega, čeprav so lahko rezultati v določenih primerih vidni že po prvi terapiji. Optimalen razmik med terapijami je od pet do sedem dni, maksimalno deset dni. Bownovo terapijo v Reha MedicAL centru občasno, po potrebi, kombiniramo tudi z drugimi tehnikami manualne terapije, v prid pridobivanju najoptimalnejših rezultatov.   Bownovo terapijo izvaja dipl.fizioterapevtka, spec., bownova terapevtka, predavateljica na Akademiji za manualno terapijo ter visokošolskem študijskem programu fizioterapije, kakor voditeljica številnih strokovnih tečajev različnih manualnih tehnik.