Ekstenzijski-vzorec-pri-dojencku.jpg

Ekstenzijski vzorec

Kazalo

V prvih mesecih življenja dojenčka se starši srečujejo s številnimi izzivi, med katerimi je ena od pomembnih tem tudi otrokov motorični razvoj, doseganje razvojnih mejnikov in ustvarjanje kvalitetnih gibalnih vzorcev. Relativno pogosta težava s katero se srečujejo starši dojenčkov v njihovem zgodnjem razvojnem obdobju je ekstenzijski vzorec ali pretirano upogibanje hrbtenice, glavice in okončin nazaj. V tem članku bomo raziskali, kaj pomeni ekstenzija hrbtenice, kako jo pri dojenčkih prepoznati, ter zakaj je to pomembno za starše. Navedli bomo tudi praktične nasvete za obravnavo v primeru, ko opazimo pretirano upogibanje hrbtenice nazaj in skrb za dojenčka. S tem želimo staršem omogočiti lažje razumevanje in hiter odziv na izzive, s katerimi se soočajo v tem obdobju dojenčkovega razvoja.

Kaj je ekstenzijski vzorec?

Ekstenzijski vzorec, oziroma pretirano upogibanje hrbtenice pri dojenčkih, je pogost pojav v zgodnjem gibalnem razvoju otroka, katerega je potrebno popravljati z ustreznimi vajami in pravilnim rokovanjem. Starši pogosto opazijo, ko odložijo otroka na bok ali trebuh, da pretirano izteguje glavico nazaj in ne odloži rok na podlago, temveč jih stegne nazaj. Dojenčki imajo povišan mišični tonus hrbtenice, zato prekomerno iztegujejo glavico in zadnjico nazaj, prsi in trebuh pa potiskajo naprej, tako da usločijo hrbtenico ter iztegujejo rokice nazaj. Ta položaj ni pravilen in lahko povzroča nepravilnosti v razvoju, mišična neravnovesja, slabo držo,  neustrezen mišični tonus, bolečine in težave z ravnotežjem. Razumevanje tega pojava je ključnega pomena za starše, saj lahko ob prepoznem ukrepanju kasneje povzroča težave v razvoju in funkcionalnosti. 

Kakšna je razlika med normalno in patološko ekstenzijo?

Ko dojenček usvoji položaj na trebuščku, se kmalu začne opirati na podlahti, kasneje pa še na dlani in dvigovati glavo v zrak. Pri tem je pomembno, da je glava v središčni liniji, poravnana s trupom in se ne izteguje nazaj. Na tak način krepi ramenski obroč. Pogosto opazimo tudi »plavanje« dojenčka, ko v trebušnem položaju privzdigne roke in noge od podlage in jih za nekaj sekund zadrži v zraku. Na tak način počiva roke in ramenski obroč. Pri tem pride do ekstenzije hrbtenice, vendar je to normalen pojav, ki se pri dojenčku razvije okrog 5. ali 6. meseca starosti in nato počasi preide v naslednjo fazo razvoja. Pozorni pa moramo biti, da v tem vzorcu ne vztraja predolgo časa, da ne izteguje glavo pretirano nazaj in se ne steguje nazaj tudi v bočnem položaju. V tem primeru obstaja tveganje za patološko ekstenzijo in se priporoča preventivni pregled pri fizioterapevtu.

Kdaj pride do pretirane ekstenzije pri dojenčkih?

Dojenček se lahko pretirano in pogosto izteguje nazaj v ekstenzijo zaradi več vzrokov, med katere uvrščamo:

 • nepravilno rokovanje z dojenčkom
 • pogosto ležanje dojenčka na hrbtu
 • šibek mišični tonus na trebušni strani
 • povišan mišični tonus na hrbtni strani
 • nekateri neintegrirani primarni refleksi (MNRI)
 • čustven odziv (razburjenost, jok)
 • kolike, refluks
 • cerebralna paraliza
 • razne nevrološke okvare… avtizem, adhd

Kako prepoznati ekstenzijski vzorec pri dojenčku?Opis slike ni na voljo.

Prepoznavanje ekstenzije je ključnega pomena za starše, da lahko pravočasno ukrepajo. Ekstenzija pri dojenčku se lahko kaže na različne načine, vendar obstajajo določeni znaki in simptomi, ki lahko nakazujejo njen obstoj. Pozorni moramo biti na:

 • siljenje z glavico nazaj,
 • usločenje hrbtenice in iztegovanje rokic ter nogic nazaj,
 • omejeno gibljivost ter težave pri gibanju sklepov in okončin,
 • jok v položaju na trebuščku,
 • zategnjenost v nogicah,
 • pogosto gledanje dojenčka nazaj,
 • nestabilnost pri sedenju ali stoji,
 • napetost v mišicah,
 • položaj pri spanju (rad spi z glavo iztegnjeno nazaj).

Če opazite katerega od teh znakov ali če ste zaskrbljeni glede vašega dojenčka je priporočljivo, da se posvetujete z zdravnikom ali fizioterapevtom. Pravočasna obravnava lahko pomaga razjasniti diagnozo in zagotoviti ustrezno skrb za otroka.

Kako ekstenzijski vzorec vpliva na razvoj in funkcionalnost dojenčka?

Ekstenzijski vzorec lahko pomembno vpliva na otrokov razvoj in vsakodnevno funkcionalnost. Po navadi imajo otroci z močnimi hrbtnimi ekstenzorji šibek trup in trebušne mišice, kar lahko vodi v centralno hipotonijo in posledično težjega doseganja gibalnih vzorcev. Otroci, ki imajo to težavo, se včasih soočajo s težavami pri razvoju motoričnih spretnosti. Na primer, omejena gibljivost sklepov lahko vpliva na sposobnost sedenja ali plazenja. Posledično lahko otroci potrebujejo več časa in truda za dosego motoričnih mejnikov. Vpliva lahko na razvoj mišic in sklepov, pogosto se začnejo pojavljati asociacijski gibi otroka, ki so drugače abnormalni in ne željeni, zato lahko pride do asimetrije in težav s hrbtenico in sklepi. Vpliva lahko tudi na biomehaniko hoje, držo in spretnost.

Poleg omejitev pri gibanju lahko ekstenzija pri dojenčku prinese tudi druge zaplete. To vključuje nepravilno oblikovane sklepe, povečano napetost v mišicah in nelagodje pri otroku. Zapleti se lahko razlikujejo glede na resnost ekstenzije in se lahko kažejo na različne načine.

Zato je ključnega pomena, da starši in skrbniki skrbno spremljajo razvoj svojih otrok in se posvetujejo z zdravnikom ali razvojnim fizioterapevtom, če opazijo znake ekstenzije pri dojenčku. Pravočasna obravnava lahko pomaga zmanjšati morebitne dolgoročne posledice in zaplete ter omogoči otroku boljšo kakovost življenja.

Kakšni so postopki zdravljenja in terapevtski pristopi?

Ko se soočate z ekstenzijskim vzorcem pri dojenčku je pomembno, da razmislite o različnih terapevtskih pristopih in metodah zdravljenja. Naslednji pregled bo poudaril ključne načine obravnave tega pojava, z osredotočenostjo na fizioterapijo in druge možne intervencije.

Fizioterapevtska obravnava

Bistvenega pomena je hitro ugotavljanje in pravočasno ukrepanje. V primeru, da pri svojem otroku opazimo znake ekstenzijskega vzorca, je priporočljiv posvet s pediatrom, ki nas usmeri na nevrofizioterapijo. Pravočasno ukrepanje pomeni odpravo nepravilnih vzorcev in preprečevanje nastanka posledic. Pomembna je pravilna edukacija staršev, rokovanje dojenčka, ter izvajanje vaj tudi v domačem okolju.

Specializirani fizioterapevti lahko izvajajo različne vaje in tehnike, ki pomagajo izboljšati gibljivost sklepov in okončin. To vključuje nežne vaje za raztezanje mišic, krepitev trebuščka in spodbujanje pravilnega gibanja ter zatiranje abnormalnih vzorcev gibanja. Prilagojena je posameznim potrebam otroka in se lahko izvaja že v zgodnji starosti.

Ortopedski pripomočki

V nekaterih primerih lahko ortopedski pripomočki, kot so opornice ali ortoze, pomagajo pri korekciji ekstenzije pri dojenčku. Ti pripomočki lahko stabilizirajo sklepe in omogočajo boljše gibanje. Izbor in uporaba ortopedskih pripomočkov sta odvisna od resnosti primera in priporočil strokovnjaka.

Zdravila

V nekaterih primerih lahko zdravnik predpiše zdravila, ki pomagajo sprostiti mišice ali zmanjšati vnetje, kar lahko olajša ekstenzijo pri dojenčku. Vendar se ta metoda običajno uporablja v manjši meri in le po natančni oceni zdravnika.

Kirurški poseg

Kirurški poseg je izjemno redka možnost in se uporablja le v najtežjih primerih, ko druge metode zdravljenja ne prinašajo zadovoljivih rezultatov. Kirurški poseg se izvede za popravljanje anatomskih nepravilnosti ali omejitev, ki jih povzroča ekstenzija.

Kakšni so nasveti staršem za odpravo in preprečevanje ekstenzijskega vzorca?

Ko se soočate s prekomerno ekstenzijo pri dojenčku je ključno, da kot starši sprejmete pravilne korake za podporo svojega otroka. Spodaj so praktični nasveti, ki poudarjajo pomen zgodnjega prepoznavanja in ukrepanja.

 1. Redni pregledi: Zagotovite, da vaš dojenček redno obiskuje pediatra ali specialista za otroški razvoj. To omogoča zgodnje prepoznavanje morebitnih težav in hitrejše ukrepanje.
 2. Fizioterapevtske vaje: Če je zdravnik priporočil fizioterapijo, redno izvajajte predpisane vaje doma. Upoštevajte navodila strokovnjaka in bodite dosledni.
 3. Pravilno rokovanje dojenčka (baby handling) je pomembno za otrokov razvoj. V rokah ga ves čas nosimo v položaju lunice. To pomeni, da je medenica privzdignjena navzgor, skupaj z nogami, saj s tem preprečujemo zvijanje hrbtenice nazaj in nastanek ekstenzijskega vzorca. Pazimo, da podlagamo glavico, dokler še ni prave kontrole, oziroma v primeru, da jo rad steguje nazaj.
 4. Doma poskušamo imeti dojenčka čim več na tleh. Na tleh se gibalni razvoj zgodi prej in tudi bolj pravilno. Dojenčka doma večkrat na dan za kratek čas odlagamo tudi na trebušček in ves čas popravljamo rokice naprej.
 5. Spremljanje napredka: Zapisujte napredek in spremembe v otrokovem razvoju ter jih delite s svojim zdravnikom. To lahko pomaga pri prilagajanju terapevtskih pristopov.
 6. Izobraževanje: Raziskujte in se izobražujte o ekstenziji pri dojenčku. Bolje ko razumete stanje, bolje boste pripravljeni na ukrepanje.
 7. Pomirjanje in potrpežljivost: Bodite potrpežljivi s svojim otrokom in mu nudite ljubečo podporo. Vsak otrok se razvija po svojem tempu.

Zgodnja prepoznavnost in ukrepanje igra ključno vlogo pri obvladovanju ekstenzije pri dojenčku. S pravilno podporo in strokovnimi nasveti lahko pomagate svojemu otroku doseči najboljše rezultate v svojem razvoju in mu omogočite polno in razigrano otroštvo!

Pogosto zastavljena vprašanja

 1. Kako vpliva ekstenzijski vzorec na razvoj otroka?

Ekstenzijski vzorec lahko vpliva na razvoj otroka tako, da omeji gibljivost sklepov in okončin. To lahko vodi do težav pri razvoju motoričnih spretnosti, kot sta plazenje in hoja. Zgodnja obravnava in terapevtski pristopi so pomembni za pomoč otroku pri premagovanju teh omejitev in spodbujanju zdravega razvoja.

 1. Kakšni so znaki ekstenzije pri dojenčku?

Znaki ekstenzije pri dojenčku vključujejo pretirano iztegovanje okončin, glave in hrbtenice, težave s sklepno gibljivostjo, omejeno gibanje in napetost v mišicah. Otroci s to težavo se lahko težje gibljejo in težje dosegajo motorične mejnike.

 1. Kdaj je najprimernejši čas za začetek terapije pri ekstenzijskem vzorcu dojenčka?

Najprimernejši čas za začetek terapije je zgodnja starost, ko se ekstenzija prvič opazi. Hitro ukrepanje omogoča boljše možnosti za uspešno obravnavo.

 1. Kaj lahko pričakujemo med fizioterapevtskimi obravnavami pri dojenčku?

Med fizioterapevtskimi obravnavami se izvajajo vaje za izboljšanje gibljivosti sklepov, okončin in mišic. Vaje spodbujajo razvoj pravilnih, željenih vzorcev gibanj in preprečujejo nastanek abnormalnih vzorcev, ter korekcijo asimetrij.

 1. Ali obstajajo naravni načini za pomoč otroku pri premagovanju ekstenzijskega vzorca?

Naravni načini vključujejo spodbujanje igre, ki spodbuja gibanje in raztezanje, ter zagotavljanje podpore pri razvoju motoričnih spretnosti.

 1. Kako lahko preprečimo dolgoročne posledice ekstenzijskega vzorca pri dojenčku?

Preprečevanje dolgoročnih posledic vključuje zgodnjo obravnavo, dosledno terapijo in spremljanje napredka zdravljenja.

 1. Kako naj se lotim pogovora s svojim pediatrom glede ekstenzijskega vzorca pri dojenčku?

Pogovorite se s pediatrom o svojih opažanjih in pomislekih. Zdravnik bo otroka pregledal in svetoval nadaljnje korake in potrebne terapevtske pristope.

 1. Ali lahko ekstenzijski vzorec vpliva na otrokov duševni razvoj?

Ekstenzija pri dojenčku je predvsem fizični pojav, vendar lahko vpliva na otrokov duševni razvoj, če otrok doživlja težave pri razvoju motoričnih spretnosti, kar lahko vpliva na njegovo samozavest.

 1. Kako lahko zagotovim, da bo moj otrok prejel ustrezno podporo pri obravnavi ekstenzijskega vzorca?

Zagotovite zgodnjo obravnavo in dosledno upoštevanje terapevtskih priporočil. Sodelujte s strokovnjaki za otrokov razvoj.

 1. Kaj je optimalna starost za začetek fizioterapije v primeru ekstenzijskega vzorca?

Optimalna starost za začetek fizioterapije je odvisna od resnosti primera, vendar je zgodnja intervencija običajno najučinkovitejša, kar pripomore k zdravemu razvoju otroka.

Tags: No tags

...