Masaza-Reha-Medical.png

Kaj je terapevtska masaža in kakšen učinek ima na naše telo?

Kazalo

Kaj je terapevtska masaža?

Terapevtska masaža je vrsta manualne terapije, ki se pogosto uporablja za zdravljenje mišičnih bolečin, poškodb in okorelosti. Masažna terapija se uporablja tudi za zdravljenje duševnih in čustvenih težav, vključno s stresom, anksioznostjo in depresijo.

Masažna terapija, ki velja tudi za sprostitveno tehniko, lahko pomaga zmanjšati napetost in povzroči občutke miru in globoke sprostitve. Poleg tega lahko masaža zajezi občutke strahu in tesnobe ter pomaga pri obvladovanju drugih simptomov paničnih motenj.

Manualne tehnike terapije so vse bolj priljubljene in se pogosto uporabljajo v kombinaciji z ostalimi fizioterapevtskimi metodami, kot so na primer uporaba različnih aparatur in kinezioterapija.

Katere tehnike se uporabljajo pri terapevtski masaži?

Masažna terapija vključuje manipulacijo mišic z gnetenjem, gladenjem, vtiranjem ali

Reha Medical masaže
Reha Medical masaža

tresenjem različnih mišičnih skupin. Nekatere uporabljene tehnike vključujejo:

 • Petrisažo: Ta tehnika vključuje gnetenje mišic in je lahko koristna za lajšanje mišične napetosti ali krčev.
 • Tapkanje: To vključuje nežno tapkanje ali stiskanje kože, da se ustvari udarni učinek.
 • Trenje: pri tej tehniki masažni terapevt izvaja majhen, krožen, osredotočen pritisk na določene točke na telesu. S tem zmehčamo zlepljene strukture in brazgotine.
 • Efloražo: Tehnika, ki vključuje površinsko in globoko gladenje kože. S to tehniko dosežemo mišično relaksacijo in zmanjšanje bolečine.
 • Vibriranje: Tehnika, ki vključuje tresenje kože, s čimer dosežemo sprostitev mišičnega obrambnega krča in tenzijo mišic.

Terapevti pri svojem delu uporabljajo roke, dlani, podlakti, prste in komolce za delo skozi različne skupine mišic. Pri masažni terapiji se uporablja tudi aromaterapevtsko olje in mirno glasbo, z namenom, da bi ustvarili intimno okolje za mirno in globoko sproščujočo izkušnjo.

Zakaj uporabljamo terapevtsko masažo?

Terapevtska masaža se pogosto uporablja za lajšanje mišične napetosti in bolečin. Lahko se uporablja samostojno, pogosto pa tudi v povezavi z drugimi zdravljenji proti bolečinam.

Terapevtska masaža je lahko koristna tudi za pomoč ljudem pri soočanju s simptomi bolezni, vključno z:

 • Anksioznostjo
 • Depresijo
 • Prebavnimi motnjami
 • Fibromialgijo
 • Glavoboli
 • Nespečnostjo
 • Panično motnjo
 • Stresom

Terapevtska masaža lahko pomaga zmanjšati mišično napetost, zato lahko pomaga pri lajšanju nekaterih simptomov, povezanih s stresom in tesnobo.

Kakšni so učinki terapevtske masaže?

Masažne učinke lahko delimo na fizične in psihične.

Med fizične učinke sodijo:

 • zmanjšanje mišične napetosti in bolečin,
 • izboljšanje drže,
 • izboljšanje krvnega in limfnega obtoka,
 • hitrejša regeneracija tkiv,
 • zmehčanje zatrdlin in zlepljenih tkiv,
 • boljša sklepna gibljivost,
 • sprostitev in raztegnitev skrajšanih kit in mišic,
 • izboljšanje peristaltike,
 • izboljšanje respiratorne funkcije,
 • pozitivni vpliv na živčni sistem,
 • izboljša imunski sistem,
 • koža se ogreje, postane bolj elastična, vitalna in mehansko odporna.

Med psihične učinke terapevtske masaže pa uvrščamo:

 • lajšanje depresivnih stanj, anksioznosti in motenj prehranjevanja,
 • psihofizična sprostitev telesa,
 • povečanje tolerance za stres,
 • zmanjšanje napetosti in večji občutek umirjenosti.

Kako izgleda terapevtska masaža?

Masaža poteka v intimnem, prijetnem ambientu, v zatemnjeni sobi, s sproščujočo glasbo, pri temperaturi 22-25 stopinj. Na masažo pridite sproščeni, brez pritiskov, saj je izkušnja zelo prijetna in pomirjajoča. Pomembno je, da vašemu terapevtu zaupate in se mu povsem prepustite, saj bo masaža tako najbolj učinkovita. Vaše telo bo sproščeno, misli umirjene, prepustili se boste pod rokami usposobljenega terapevta, ki vam bo pomagal zdraviti in sproščati vaše telo.

Pred samo masažo se slečete do spodnjega perila, se uležete na terapevtsko mizo, terapevt pa vas pokrije z brisačo. Terapevt bo nato pričel z masažo hrbta, ki traja od 30 do 45 minut, odvisno od potreb posameznika. Glede na vaše želje, masažo nadaljuje po nogah, stopalih, rokah, trebušnem predelu, dekolteju, vratu in obrazu. Masaža celotnega telesa traja približno 90 minut. Masira se z uporabo aromatičnih olj, ki terapevtu pomagajo, da roke gladko drsijo po koži, segrevajo temperaturo tkiva, hkrati pa njihov prijeten in nežen vonj pomirja in sprošča. Po končani masaži se samo oblečete, saj se olje lepo vpije v kožo, ki je mehka in navlažena.

Kaj lahko pričakujem po prvem obisku terapevtske masaže?

Med masažo boste občutili globoko sprostitev napetosti mišic in celotnega telesa, segrevanje tkiva, umiritev in psihofizično sprostitev. Med samo masažo nikoli ne smete čutiti bolečine in nelagodja. Kljub temu, mnogo ljudi prvih nekaj dni po prvi masaži občuti rahlo bolečino mišic, ki je posledica čvrstega pritiska rok terapevta, s katerim se poskuša zmanjšati napetost mišice po dalj časa v stanju napetosti in zakrčenosti. Po prvih nekaj terapijah, se doseže relaksacija teh mišic, zato tudi rahle bolečine po masaži ne bi smeli več občutiti.

Ker obstaja več vrst masaž, je pomembno, da izberemo usposobljenega strokovnjaka, ki bo poslušal vaše želje, poznal anatomijo vašega telesa in se osredotočil na probleme, ki jih začuti pod rokami. Dobra in kvalitetna masaža še dodatno stimulira limfni sistem, ter tako s telesa odpravlja škodljive snovi.

V katerih primerih se terapevtske masaže ne izvaja?

Kot pri vsaki terapiji, tudi pri masaži obstajajo stanja, pri katerih masaže ne izvajamo. Takšni primeri so akutna stanja poškodb ali bolezni, vnetja, kožne bolezni, nalezljive bolezni, ki jih povzročajo virusi ali bakterije, povišana telesna temperatura, sveže ali odprte rane in sveži zlomi kosti, hemofilija, embolija, anevrizne, težje srčne okvare, težja duševna stanja in maligni tumorji. Obstajajo pa tudi primeri, kjer masažo pod določenimi pogoji lahko izvajamo, vendar je potrebno posvetiti posebno pozornost in previdnost. Med takšne primere sodijo nosečnice, ljudje z določenimi alergijami, osteoporoza, ljudje s krčnimi žilami in ženske med menstruacijo.

Po čem se terapevtska masaža razlikuje od ostalih vrst masaž?

Terapevtska masaža je splošen izraz, ki opisuje kombinacije različnih masaž, ki skupaj pomagajo zmanjšati bolečino, napetost mišic, dosegati relaksacijo, zmanjšati stres in vplivati na točno določeno težavo, kot je na primer bolečina v križu.

Pomembno je, da masažo opravlja za to usposobljen strokovnjak, kot je na primer fizioterapevt ali kineziolog, ki bo poznal anatomijo človeškega telesa, opravil inspekcijo telesa in ugotovil težavo, ter tako masažo prilagodil vsakemu posamezniku. Terapevtska masaža lahko vsebuje zametke klasične in športne masaže, obdelavo prožilnih (trigger) točk, miofascialno masažo, manualne prijeme, ter sočasno uporabo določenih aparatur.

Dober terapevt bo tako masažo prilagodil posamezniku, uporabil posebne tehnike in uporabil pravo količino pritiska, prilagojeno na vaše potrebe.

Kako pogosto naj obiskujem terapevtsko masažo za optimalni učinek?

Vedeti je potrebno, da se potrebe vsakogar razlikujejo glede na življenjski slog. Odziv in stanje telesa sta odvisna od vsakodnevnega stresa, načina prehranjevanja, gibanja, sedečega načina življenja, poklica, drže in še mnogo drugih dejavnikov.

Kot vodilo, redne terapevtske masaže najbolje učinkujejo pri obisku na vsake 2-3 tedne. Za točen nasvet, je najbolje vprašati svojega terapevta, ki vam bo nudil strokovno mnenje, glede na vaše specifične terapevtske potrebe.

Več o masažah:

Razlike med njimi

Tags: No tags

...