RehaMedicAL

Zala Mikl

abs. fizioterapije

S fizioterapijo sem prišla prvič v stik zaradi poškodbe in posledično procesa rehabilitacije. Spoznala sem eno izmed vej fizioterapije, ki me je tako pritegnila, da sem se odločila za študij fizioterapije. Tekom študija sem odkrivala še druga področja fizioterapevtskega dela, kjer me je še posebej navdušilo delo z otroki. Ker je moje življenje že od malega povezano z glasbo in plesom, sem že kot srednješolka pričela s prenašanjem svojega plesnega znanja na otroke in z vodenjem otroških skupin.

Delovne izkušnje:

Kasneje sem delovne izkušnje pridobivala kot animatorka na rojstnih dnevih otrok v Bowling centru Strike Maribor in kot vzgojiteljica prostovoljka na poletnih letovanjih otrok in mladostnikov ZPM Maribor v Poreč. Leta 2018 sem opravila tečaj II. stopnje Darco kineziološkega tapinga. V okviru prostovoljnega dela sem kot študentka fizioterapije leta 2019 sodelovala v programu »Fun Fitness«, zdravstveni program Specialne olimpiade Slovenije, kjer smo opravljali testiranje gibljivosti, ravnotežja, moči in aerobne zmogljivosti specialnim olimpijcem s posebnimi potrebami iz celotne Slovenije.

Tekom študija sem se leta 2017 udeležila konference športne medicine in leta 2020 delavnice »Psihološki pristopi pri rehabilitaciji športnika«, ki sta bila izvedena s strani Medicinske fakultete, Univerze v Mariboru, z namenom širjenja svojega fizioterapevtskega znanja.

V tretjem letniku sem bila kot študentka fizioterapije, del projektne skupine Po kreativni poti do znanja 2017-2020, v okvirju Univerze Maribor – Fakulteta za strojništvo, z naslovom Razvoj pametnih športnih nogavic – SmartGo4Goal. Skupaj s študenti različnih študijskih smeri smo ustvarili prototip pametne športne nogavice in načrt za pametno fizioterapevtsko nogavico.

Prav tako sem leta 2020 sodelovala pri promociji zdravja na daljavo na Alma Mater Europaea, kjer sem sestavila in posnela nekaj vaj za ženske po porodu, ter kratko plesno koreografijo za starostnike in ljudi na vozičku.  V sklopu obveznega kliničnega usposabljanja sem pridobivala izkušnje za delo z otroki v razvojni ambulanti Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor.

V okvirju raziskovalnega področja trenutno raziskujem pojav prekomernega razmika preme trebušne mišice, ki je en izmed najpogostejših težav žensk v nosečnosti in po porodu.

V našem delu je zelo pomembo opazovanje, saj je to pomemben del fizioterapevtske obravnave, zato mi je zelo pri srcu Mongolski pregovor »Če hočeš spoznati človeka, opazuj njegovo vedenje, če hočeš spoznati otroka, opazuj njegove igre«.