Reha Medical

Urinska inkontinenca.

Kaj je urinska inkontinenca?

Po definiciji Mednarodne organizacije za kontinenco pomeni vsakršno nehoteno uhajanje urina (urinska inkontinenca).

Urinska Inkontinenca je navadno občasna oziroma intermitentna (bolnica je med inkontinenčnimi dogodki suha).

Urinska inkontinenca in njeno prepoznavanje je pomembno saj je tako lahko zdravljenje bolj učinkovito (Vir 1).

Kako zdravimo urinsko inkontinenco?

  • spec. fizioterapija naj bi bila prva metoda zdravljenja urinske inkontinence
  • izvaja lahko strokovno usposobljen certificiran fizioterapevt s spec.znanjem urogenitalne fizioterapije in rehabilitacije
  • konz.zdravljenje se prične z natančnim pridobivanjem anamneze, po potrebi meritev funkcije mehurja, čemu sledi klinični fizikalni pregled (ocena vaginalnega tkiva, položajna ocena medeničnih organov, meritve aktivnosti mišic medeničnega dna), na podlagi katerega se zastavi natančni individualni terapevtski načrt zdravljenja.

Urinska inkontinenca in njeno zdravljenje je dokazano uspešno v 70 odstotkih, je neinvazivno, priporočljivo tudi po operativnemu zdravljenju.

Katere vrste urinske inkontinence poznamo?

Uhajanje pri aktivnostih, ki povišajo tlak  v trebušni votlini: napenjanje, kihanje, kašljanje, tek, smeh, dvig bremen, …

Uhajanje urina z občutkom nuje (urgence) po uriniranju, ki se pojavlja brez posebnega vzroka (običajno na poti do stranišča).

Je pogosto posledica: Prekomerno aktivnega sečnega mehurja (nenadna nuja po mikciji, z uhajanjem urina ali brez, ki se pojavlja prepogosto preko dneva, lahko tudi noči. Dogodek lahko sproži že poslušanje tekoče vode, mraz, razmišljanje o uriniranju).

Kombinacija dveh simptomov-  stresna in urgentna urinska inkontinenca.

Urinska inkontinenca - kako si lahko sami pomagamo?

Sami si lahko pomagamo tako, da smo precej fizično aktivni in da skrbimo za zdravo telesno težo. Če je teža prevelika se poveča pritisk na medenico in tako lahko imamo možnost, da nastane urinska inkontinenca.

Pomagamo si lahko tudi s Keglovimi vajami in tako okrepimo mišice medeničnega dna in tako preprečimo uhajanje urina.

Keglove vaje izvajamo na sledeči način:

  • Ritmično krčimo nožnične ter medenične mišice, na tak način kot bi hoteli prekinjati curek med odvajanjem urina – najprej stisnemo ter držimo približno 5 sekund in nato popustimo
  • Na ta način si lahko pomagamo sami ter vaje izvajamo kadarkoli in kolikor je to možno z čim več ponovitvami saj je naša vadba v tem primeru neopazna. Kasneje se lahko ciklus 5 sekund poveča in tako boste lahko naredili veliko za svoje zdravje urinske inkontinence.

V primeru težjih zapletov nas pokličite in dogovorili se bomo za pregled v naši ambulanti ter vam strokovno priskočili na pomoč.

Spolne motnje - bolečine pri spolnem odnosu

Čeprav je spolno zdravje prepoznano kot del splošnega zdravja je pogosto prezrto.

Spolne motnje lahko obravnavamo s specifičnimi fizioterapevtskimi posegi v sklopu urogenitalne rehabilitacije.

Ženske spolne motnje vključujejo katero od naslednjih stanj:

  • motnje spolne želje/spolnega vzburjenja,
  • motnje orgazma in bolečine pri spolnem odnosu.

Omenjena bolečina neposredno vpliva na genitalno vzburjanje, vaginalno občutljivost ter posledično zmožnost doživljanja in intenzivnost orgazma, kar povzroča izgubo spolne želje in izogibanje intimnosti.

V sklopu spec. fizioterapevtske obravnave v našem Centru obravnavamo vaginalne bolečine, ki so pogosta posledica poroda, prereza presredka (brazgotine), ali neznanega vzroka. Ključni pomen predstavljata klinična ocena, saj je potrebno izključiti (ali obravnavati) strukturne ali druge vzročne telesne abnormalnosti, in fizični pregled z vključeno intravaginalno palpacijo. Terapija nadalje združuje različne spec. fizioterapevtske tehnike za zmanjšanje spolne bolečine in izboljšanje funkcije medeničnega dna.