bolecine-v-kolenu-Reha-Medical

Bolečine v kolenu

Kazalo

bolečine v kolenu Reha Medical
Bolečine v kolenu Reha Medical

Bolečine v kolenu so pogosta pritožba pri odraslih in so najpogosteje povezane s splošno obrabo, medtem ko se običajno pojavljajo pri vsakodnevnih dejavnostih, kot so hoja, upogibanje, stoja in dviganje. Športniki, ki tečejo ali se ukvarjajo s športi, ki vključujejo skakanje, vrtenje ali hitro spreminjanje smeri, imajo tudi večjo verjetnost, da bodo imeli bolečine in težave v kolenih. Ne glede na to, ali je posameznikova bolečina v kolenu posledica staranja ali poškodbe, je lahko v nekaterih okoliščinah zelo moteča in celo izčrpavajoča.

Pogosti vzroki bolečine v kolenu

Številne težave s koleni so posledica procesa staranja in nenehne obrabe ter obremenitve kolenskega sklepa (kot je artritis). Druge težave s kolenom so posledica poškodbe ali nenadnega gibanja, ki obremenjuje koleno. Pogoste težave s kolenom vključujejo naslednje:

Zvini ali napeti kolenski ligamenti in/ali mišice.

Zvin ali napet kolenski ligament ali mišica je običajno posledica udarca v koleno ali nenadnega zasuka kolena. Simptomi pogosto vključujejo bolečino, otekanje in težave pri hoji.

Poškodba (raztrganina) hrustanca / meniskusa v kolenu.

Poškodba kolena lahko vpliva na poškodbo oziroma raztrganino meniskusa (»blazinica« iz vezivnega tkiva, ki deluje kot blažilnik udarcev in povečuje stabilnost kolena). Poškodba hrustanca se pogosto pojavi zaradi zvina. Zdravljenje pogosto vključuje operativni poseg. Simptomatika pogosto vključuje otekanje kolena, bolečino ob gibanju, oteženi izravnavi kolena, občasno zaklep (zaskok) kolena. Simptome poslabša hoja in tek, hoja po stopnicah in počepanje. Stanje se pogosto pojavi po hujši sili ali nenadnem zasuku kolena, lahko pa je posledica obrabe.

Tendinitis

Vnetje kit je lahko posledica prekomerne obremenitve tetive med nekaterimi aktivnostmi, kot so tek, skakanje ali kolesarjenje.

 • Bolečino v sprednjem delu kolena pod spodnjim robom pogačice pogosto opisuje tendinitis tetive pogačice (patelarna tendinopatija) oziroma skakalno koleno (Jumper’s knee). To se pogosto zgodi pri športih, kot je košarka, kjer sila udarca ob tla po skoku napne tetivo.
 • Bolečina na zunanji strani (in v notranjosti) kolena je pogosta posledica sindroma iliotibialnega traku ali tako imenovano tekačevo koleno (Runner’s knee); hondromalacije pogačice. Pogosto prisotna pri športnih, ki zahtevajo konstantne in ponavljajoče se enake gibe, poslabša se v primeru teka, skakanja, hoji po stopnicah in dolgotrajni nedejavnosti. Ni prisotna le pri tekačih, ampak se pogosto pojavlja tudi pri pisarniških delavcih, pogosteje pri mlajši populaciji.

Bolečine v kolenu pogosto opisujejo patelofemoralni sindrom, ki bi ga lahko imenovali tudi preobremenitveni sindrom. Pogosto pacient bolečine v kolenu zelo težko natančno pokaže, saj je locirana pod pogačico v notranjosti kolena, kjer se stikata stegnenica in pogačica.

Artritis ali obraba je lahko vzrok bolečine v kolenu

Osteoartritis je najpogostejša vrsta artritisa, ki prizadene koleno. Osteoartritis je degenerativni proces, pri katerem se hrustanec v sklepu postopoma obrablja. Pogosto prizadene ljudi srednjih let in starejše. Osteoartritis je lahko posledica prekomerne obremenitve sklepa, kot so ponavljajoče se poškodbe ali prekomerna teža. Revmatoidni artritis lahko prizadene tudi kolena, tako da povzroči vnetje sklepa in uniči hrustanec kolena. Revmatoidni artritis pogosto prizadene osebe v zgodnejši starosti kot osteoartritis. Tipični simptomi so jutranja okorelost v kolenu, generalizirana oteklina, občutki škripanja in škrtanja v kolenu, togost z izgubo kočnega obsega gibanja. Simptomatiko poslabša počitek, izboljša nežno gibanje, hladno vreme in fiziološke aktivnosti. Simptomi lahko nihajo – se pojavijo in izzvenevajo skozi daljše obdobje. 

Burzitis pri bolečem kolenu

Burza je vrečka, napolnjena s tekočino in deluje kot blažilec v sklepu. Vnetje burze imenujemo burzitis.

Klasični simptomi, ki opisujejo burzitis so bolečine v kolenu, pordelost in oteklina na sprednjem delu kolena.

Simptomi se poslabšajo pri klečanju, hoji in upogibanju kolena. Navadno je začetek stanja postopen, običajen pri ljudeh, ki opravljajo aktivnosti, katere terjajo veliko klečanja.

Osgood Schlatterjev sindrom kot vzrok za bolečine v kolenu

Osgood Schlaterjev sindrom opisuje izboklino in bolečino v predelu kosti pod pogačico. Vzrok izhaja v rasti otroka, saj se na omenjeni predel prirašča patelarni ligament (pogačice), medtem ko je na istem mestu v času rasti pristen tudi rastni hrustanec. Simptomatika zajema bolečine v kolenu sprednjega dela v predelu kostne izbokline tik pod kolenom, lahko tudi nastane oteklina. Najpogosteje se pojavlja pri dečkih, a gre za pogost sindrom v času hitre rasti (dečki od 9 do 16 leta, deklice od 9 do 14 leta), navadno ob fizični aktivnosti, še posebej športni aktivnosti s pristanki na trdih podlagah / tleh. Bolečinsko simptomatiko poslabša :

 • tek,
 • poskoki,
 • nenadne spremembe smeri gibanja,
 • hoja po stopnicah,
 • fizična športna obremenitev.

Plica sindrom

Vzrok se nahaja v vnetju in zadebelitvi Plice – tkiva sklepne ovojnice, katere obdajajo koleno. Opredeljujejo ga tope bolečine v kolenu sprednjega dela, katera se poslabša po aktivnosti ali upogibanju kolena. Simptomi združujejo tudi nestabilnost kolena, togost, škrtanje in občasno zaklepanje kolenskega sklepa.

Redkejši vzroki za bolečine v kolenu

Tendinitis kvadricepsa

Opisuje majhne raztrganine v tetivi mišice kvadriceps (štiriglave sprednje stegenske mišice) nad kolenom, ki povzročijo vnetje in degeneracijo. Simptomi zajemajo bolečine v kolenu, tik nad pogačico, katera se poslabša z aktivnostjo, mišično šibkost, togost in otekanje kolena.

Bolečine v kolenu se pogosto pojavijo pri ljudeh, ki veliko skačejo in tekajo (šprint).

Zvin kolena

Opisuje prekomeren razteg ali raztrganje enega od ligamentov v kolenu. Glede na resnost poškodbe obstaja več stopenj zvinov. Znaki zvina kolena so nestabilnost kolena, otekanje, modrice v času poškodbe, generalizirana bolečina in okornost oziroma zmanjšana gibljivost.

Slika prikazuje tri stopnje zvina:

Nateg ali (delna) raztrganina kvadricepsa

Gre za prekomerno raztezanje ali raztrganje ene mišice od skupine štirih štiriglave sprednje stegenske mišice (kvadriceps). Bolečina se pojavi v sprednjem deli stegna, ki vključuje tudi otekanje, modrice, omejeno funkcijo ter oteženo vstajanje in sedanje na stol, tek, skakanje, hojo po stopnicah ali brcanje. Začetek opisuje bolečino v stegnu in otekanje po močnem iztegovanju kolena.

Alta pogačica

Stanje opredeljuje visoko ležečo pogačico, kjer pogačica leži previsoko na stegenski kosti in zato nima strukturne podpore. Običajno gre za prirojeno napako, lahko pa se razvije tudi po poškodbi kolena (rupturi pogačice).

Simptomi zajemajo bolečine v kolenu (sprednjega dela), nestabilnost, ponavljajoče se dislokacije kolena. Otežene so dejavnosti, kot so hoja, tek, počep, dolgotrajno sedenje, hoja po stopnicah.

Ostehondritis Dissecans kolena

Opisuje aseptično odmrtje koščka kosti s hrustancem, katero se loči od kosti in tako predstavlja prosto telo v sklepu.

Stanje je pogostejši pri mladih ljudeh, še posebej pri najstnikih (od 10 do 20 let), trikrat pogosteje pri moških. Zajema občasne ostre bolečine v kolenu, šibkost, omejeno iztegovanje kolena in oteklino.

Stanje poslabša športna aktivnost, uporaba kolena in hoja po stopnicah.

Poškodbe pogačice

Poškodbe pogačice lahko zajemajo izpah ali zlom. Običajno se pojavi kot posledica padca, nerodnega zvijanja kolena, pri čem so potrebne velike sile. Poškodba povzroči hude bolečine, otekanje kolena, omejeno gibanje. Koleno se zdi deformirano – vizualno spremenjeno. Vsi gibi so boleči in omejeni.

Kdaj k zdravniku?

Zdravnika je priporočljivo obiskati, če:

 • Ne morete nositi teže na kolenu ali se počutite, kot da je koleno zelo nestabilno
 • Je prisotno izrazito otekanje kolena
 • Ne morete popolnoma iztegniti ali upogniti kolena
 • Je vidna očitna deformacija v nogi ali kolenu
 • Je prisotna tudi zvišana telesna temperatura, poleg rdečice in  bolečine v kolenu
 • Imate hude bolečine v kolenu, ki so povezane s poškodbo

Kdaj obiskati fizioterapijo za koleno zaradi bolečine?

Kolena so pomembni sklep s številnimi ligamenti, ki podpirajo težo in omogočajo hojo, tek in skakanje. Če bolečina traja dlje časa ali je posledica zdravljene poškodbe je dobro obiskati fizioterapevta za konservativno zdravljenje (in rehabilitacijo) bolečin v kolenu. Opravljena diagnostika in pojasnjeno ozadje težav ali stanja je primarno vodilo fizioterapevtu za pristop k usmerjeni klinični fizioterapevtski oceni, katera omogoča izbor optimalnih metod in tehnik fizioterapevtske obravnave. V prvi vrsti so pogosto primarno izbrane tehnike, s katerimi fizioterapevt vpliva na zmanjšanje bolečine, otekline in posledic vnetja, na kar je potrebna nadaljnja rehabilitacija za pridobivanje optimalne gibljivosti in funkcije, ki bo posamezniku omogočila normalno vračanje k opravljanju dnevnih / športnih aktivnosti.

V primeru otrok v obdobju rasti je še posebej pomembno, da se v primeru pojava bolečine v kolenu z večjimi fizičnimi oziroma športnimi aktivnostmi začasno prekine in po pregledu pri zdravniku nadalje čimprej intervenira z ustrezno usmerjeno fizioterapijo, katera se bo osredotočila na odpravljanje vzroka težav, ne le bolečinske simptomatike.

Vir:

1.) Bolečine v kolenu in težave

2.) Bolečine v kolenu zadaj

Tags: No tags

Comments are closed.