skolioza-Reha-MedicAL

Skolioza običajno ne boli, bolijo njene posledice

Kazalo

Kaj je skolioza?

Skolioza je na kratko opredeljeno stranska ukrivljenost hrbtenice z rotacijo vretenc. Pogosto se prvič pojavi že v otroštvu, lahko v obdobju najstništva, ali pa je prirojena. Kot ukrivljenosti je lahko majhen, velik ali srednji, a kar meri več kot 10 stopinj odklona na rentgenskem posnetku, se šteje za skoliozo. Za opis ukrivljenosti se pogostokrat uporablja sinonim ukrivljenost hrbtenice v črki “C” in “S”, običajno pa jih delimo na strukturne in ne strukturne vrste.

Vzroki nastanka skolioze

Natančnega vzroka nastanka skolioze še ni znanega, pogostokrat vzrok najpogostejši vrsti pripisujejo genetskim dejavnikom, saj se motnja pogosto pojavlja v družinah. Manj pogoste vrste skolioze so lahko tudi posledica:

 • Nekaterih živčno-mišičnih obolenj, kot je cerebralna paraliza ali mišična distrofija
 • Prirojene napake, ki vplivajo na razvoj kosti hrbtenice
 • Prejšnja operacija na prsnem košu v obdobju dojenčka
 • Poškodbe ali okužbe hrbtenice
 • Nenormalnosti hrbtenjače

Zdravljenje skolioze

Odraščajočega otroka s skoliozo je treba čim prej prepoznati in zdraviti, da bi ocenili tveganje za napredovanje, povečali rezultate zdravljenja in izkoristili preostalo rast skeleta.

Kdaj k zdravniku zaradi skolioze?

Načeloma se priporoča pregled pri zdravniku že ob pojavu prvih znakov skolioze pri otroku, ki bo presodil potrebo po zdravljenju (nevrofizioterapijo). Možnosti konservativnega zdravljenja so navadno uspešnejše, v kolikor se prično zgodaj po nastanku motnje, v soodvisnosti od vrste skolioze in njenega vzroka nastanka. A navadno so blage stopnje zvrsti skolioz, kjer bi bilo optimalno pričeti z zgodnjo obravnavo, velikokrat spregledane in se zdravljenje prične pozno. Namreč, blage ukrivljenosti se lahko razvijejo, ne da bi se starši ali otrok tega zavedali, ker se pojavljajo postopoma in običajno ne povzročajo bolečin. Občasno učitelji, prijatelji in športni soigralci prvi opazijo otrokovo skoliozo.

Kdaj k fizioterapevtu zaradi skolioze?

Otroci so z razlogom preprečevanja nastanka ali poslabšanja in obvladovanja stanja primarno napoteni na fizioterapevtsko obravnavo, kjer pa je izjemno pomembno zavedanje, da mora biti fizioterapevt, ki obravnava tovrstna stanja, za ta namen tudi ustrezno usposobljen. Ni vsakršna fizioterapevtska obravnava, še manj vsakršna telovadba, primerna za zdravljenje in korekcijo skolioze. Obravnava skolioz terja nujno individualen pristop in se razlikuje od posameznika do posameznika, tudi glede na vrsto skolioze, potreb otroka in njegovih zmožnosti. Neprimerne vaje lahko stanje tudi poslabšajo oziroma povečajo tveganje za napredovanje motnje in njenih zapletov.

Fizioterapevtske metode pri skoliozi

Metod, s katerimi se obravnava skolioza v fizioterapiji je nemalo. Veliko le teh je prinesenih z usposabljanji in izobraževanji iz tujine, na podlagi z dokazi podprte prakse. Pred obravnavo je potrebna skrbna fizioterapevtska ocena, na podlagi katere se sploh lahko pripravi ustrezen terapevtski plan oziroma fizioterapevtska intervencija.

Povezava do raziskav in sodobnih ugotovitev zdravljenja skolioze.

Kako lahko za rednimi vajami popravimo stanje pri skoliozi?

Na tem videu si podrobno poglejte kako lahko z nekaj vajami izboljšamo stanje pri skoliozi. Pravilno se nemestite in natančno poglejte video ter skupaj naredite nekaj vaj.

Vrste skolioz

Grobo velikokrat razvrstimo skolioze glede na vzrok njenega nastanka:

Tipi skolioze Reha MedicAL

Strukturne skolioze

 • Idiopatska skolioza

Idiopatsko skoliozo lahko razvrstimo kot mladoletno (starost 4-10 let ob diagnozi) ali mladostniško (starost 11-18 let). Skolioza pogosteje prizadene ženske kot moške, vendar je bolj verjetno, da bo skolioza napredovala pri ženskah. Najpogosteje je idiopatska skolioza povezana z genetskimi dejavniki.

 • Degenerativna skolioza odraslih

Je pogosto stanje, ki se pojavi pozneje v življenju, ko se sklepi in medvretenčne ploščice v hrbtenici strukturno spreminjajo oziroma degenerirajo.

 • Živčno mišična skolioza

Se včasih razvije pri posameznikih, ki ne morejo hoditi zaradi živčno-mišičnega obolenja, kot je mišična distrofija ali cerebralna paraliza. To vrsto skolioze lahko imenujemo tudi miopatska skolioza.

 • Prirojena skolioza

Se razvije pri otroku že v maternici in je prisotna v otroštvu. Redko stanje, ki prizadene 1 od 10.000 otrok, je lahko posledica malformacij vretenc ali drugih vzrokov. V večini primerov je treba omenjeno obliko kirurško popraviti.

Redko skoliozo povzroči lezija ali tumor hrbtenice. Običajno imajo takšni bolniki, ki so navadno mlajši (stari od 8 do 11 let) v primerjavi s tipičnimi bolniki s skoliozo, simptome, kot so: bolečina, odrevenelost in ukrivljena torakalna (prsna) hrbtenica. Zdravnik, ki opazi kateregakoli ali kombinacijo teh simptomov, bo naročil dodatne diagnostične preiskave, kot je MRI (magnetna resonanca), da bi izključil možnost tumorja hrbtenice ali drugih lezij kot vzrok skolioze.

Nestrukturne skolioze

Dejavniki, ki lahko vplivajo na nastanek nestrukturiranega tipa skolioze so pogosto:

 • Mišične skrajšave

Če se večja hrbtna mišica zakrčena, skrajšana lahko hrbtenico potegne v eno smer, kar lahko povzroči stransko ukrivljenost hrbtenice. Na ukrivljenost hrbtenice lahko vpliva skrajšava ali neravnovesje v mišični moči in razteznosti tudi v preostalih mišicah trupa in spodnjih ekstremitet.

 • Razlika v višini nog

V primeru podaljšave ene spodnje ekstremitete, torej, če je ena noga bistveno daljša od druge, je lahko prisotna krivulja skolioze v času stoje. Velikokrat je lahko vzrok razlik v dolžini nog tudi mišično vezivno neravnovesje, ki povzroča mišične skrajšave, mišično vezivno napetost, togost v področju ledveno medeničnega predela.

 • Vnetje

Vnetni proces v področju hrbtenice ali njeni okolici, lahko privedejo do njene ukrivljenosti. Nekateri manj poznani možni vzroki so lahko tudi vnetje slepiča ali pljučnica.

Zakaj skolioza nastane?

Natančnega vzroka nastanka še ni znanega. Dejavniki tveganja za razvoj najpogostejše vrste skolioze vključujejo:

 • Starost – Znaki in simptomi se običajno začnejo v adolescenci.
 • Spol – Čeprav tako dečki kot dekleta razvijejo blago skoliozo s približno enako hitrostjo, imajo dekleta veliko večje tveganje, da se ukrivljenost poslabša in zahteva zdravljenje.
 • Družinska anamneza – Skolioza se lahko pojavi v družinah, saj se ugotavlja, da ima veliko otrok s skoliozo družinsko anamnezo bolezni.

Simptomi in znaki skolioze

Prvi netipični znak, ki ga običajno ljudje opazijo je nerodno prileganje ali neenakomerno visenje oblačil ter ukrivljenost hrbtenice med oblačenjem ali pri odprtih oblačilih (kopalke, odprte bluze,…)

Simptomi zmerne ali hude skolioze

Le približno 10 % ljudi z idiopatsko skoliozo ima ukrivljenost, ki napreduje preko blage stopnje in potrebuje zdravljenje. V primeru napredovanja do težje oblike stopnje, postane deformacija drugim ljudem bolj očitna in bolj verjetno povzroča opazne simptome.

Nekateri pogostejši simptomi, prisotni pri zmerni ali hudi skoliozi, lahko vključujejo:

 • Spremembe hoje

Ko se hrbtenica nenormalno zvija in upogiba dovolj vstran, lahko povzroči, da boki niso poravnani, kar spremeni človekovo hojo ali način hoje. Dodatna kompenzacija za vzdrževanje in ohranjanje ravnotežja medenice in nog med hojo lahko povzroči, da se mišice veliko prej utrudijo, istočasno pa so tudi neenakomerno obremenjene. Oseba lahko opazi tudi, da se ena roka med hojo večkrat drgne ob boke, medtem ko druga prosto niha ob telesu brez dotikanja.

 • Zmanjšan obseg gibanja hrbtenice

Deformacija zaradi ukrivljenosti hrbtenice lahko poveča togost, kar zmanjša prožnost hrbtenice za upogibanje.

 • Težave z dihanjem

Ukrivljenost hrbtenice lahko nesorazmerno zmanjša prostor, v katerem se pljuča lahko neenakomerno raztezajo, kar vodi v slabšo pljučno funkcijo in oteži dihanje.

 • Srčno-žilne težave

Ukrivljenost hrbtenice ne omejuje prostora le pljučam in dihalnemu sistemu, temveč tudi srcu, kar lahko vpliva na njegovo sposobnost črpanja krvi.

 • Bolečina

Če ukrivljenost postane dovolj izrazita, lahko hrbtne mišice postanejo bolj nagnjene k manjši razteznosti, zakrčenosti, povečani napetosti. Okoli napetih mišic se lahko razvije lokalno vnetje, kar lahko povzroči dodatno bolečino. Zaradi večjih obremenitev se lahko nadalje prične degeneracija (spreminjanje strukture kosti in hrustanca) medvretenčnih ploščic in fasetnih sklepov hrbtenice.

 • Nižja samopodoba

Zunanji opazovalci ta simptom običajno spregledajo, vendar je lahko zelo pomemben dejavnik za ljudi, ki imajo opazno deformacijo hrbtenice. Zlasti mladostnikom je lahko stresno videti drugače, da se oblačila neenakomerno prilegajo ali če morajo nositi opazen opornik za hrbet, kateri je lahko neudoben in omejuje marsikatero aktivnost.

Ali skolioza boli?

Obstajajo dileme glede skolioze kot vzroka za bolečine v hrbtu. Za skoliozo se običajno ne domneva, da povzroča bolečino. Če se pri otroku ali mladostniku s skoliozo pojavi bolečina v hrbtu, bo zdravnik poiskal kakšen drug osnovni vzrok za razlago bolečine.
Kljub temu mnogi ljudje z idiopatsko skoliozo poročajo o bolečini, ki jo čutijo zaradi ukrivljenosti. Obstajajo nasprotujoče si raziskave o tem, vendar se zdi, da trenutni trendi v literaturi kažejo na večjo prisotnost bolečin v hrbtu pri ljudeh s skoliozo, v primerjavi s splošno populacijo, ki skolioze nimajo.

Skolioza pri otroku

V primeru skolioze pri otroku bo priporočeno zdravljenje odvisno od njegove starosti, stopnje ukrivljenosti in tveganja za poslabšanje. Mnogi otroci ne potrebujejo zdravljenja in le majhno število jih je izpostavljeno operaciji.

Priporočeno je redno spremljanje skolioze pri otroku.

Velikokrat je prisotno mnenje, da zdravljenje pri zelo majhnih otrocih ni vedno potrebno, ker se njihova hrbtenica med rastjo lahko »poravna«. Toda če se krivulja ne popravi sama, obstaja majhno tveganje, da bi se zmanjšal prostor za rast organov, zato je pomembno skrbno spremljanje s strani specialista ortopeda, ki presodi o potrebi in vrsti zdravljenja. Redno spremljanje se lahko priporoča tudi za starejše otroke z blago skoliozo, saj zdravljenje morda ne bo potrebno v primeru vzdrževanja stanja in preprečevanja poslabšanja.

Skolioza pri odraslih

Odrasli s skoliozo, med njimi večinoma ženske lahko funkcionirajo skozi življenje z malo ali brez bolečin, težava vedno nastane ko ne ko stanje napreduje in se posledice pojavijo pozneje v življenju, lahko tudi v starosti. Pogosti znaki, ki nakazujejo na prisotnost skolioze pri odraslemu so:

 • neenakomerna ramena
 • »grba« v področju reber in/ali hrbta
 • sprememba oblike pasu
 • neenakomerne medenične kosti ali boki

Pogosto se te spremembe pri človeku ne pokažejo, ko stoji, ampak postanejo opazne, ko se oseba nagne naprej. RTG je pomembna diagnostika za natančno določitev oblike in lokacije ukrivljenosti hrbtenice, pa tudi za merjenje njene stopnje.

Posledice skolioze

Medtem ko ima večina ljudi skoliozo blage oblike, lahko skolioza včasih povzroči zaplete, vključno z:

 • Težave z dihanjem – Pri hudi skoliozi lahko prsni koš utesni in omejuje pljuča, zaradi česar je težje zajemati ustrezne dihalne volumne. Posledica omenjenega je slabša pljučna funkcija, kar vodi v slabšo preskrbo telesa s kisikom, slabšo predihanost pljuč in višje tveganje za nastanek respiratornih zapletov ob infekcijah.
 • Težave s hrbtom – Ljudje, ki so imeli skoliozo v otroštvu, imajo lahko večjo verjetnost, da bodo imeli kronične bolečine v hrbtu kot odrasli, še posebej v primeru nezdravljene in neodpravljene velike skolioze.
 • Estetski videz – Ko se skolioza poslabša, lahko povzroči bolj opazne spremembe – vključno z neenakomernimi boki in rameni, izstopajočimi rebri ter premikom pasu in trupa na stran. Posamezniki s skoliozo pogosto postanejo nesamozavestni glede svojega videza.

 

Tags: No tags

Comments are closed.