RehaMedicAL

Hoja otrok navznoter >Kako ukrepati ?<

Hoja otrok navznoter – Zakaj in kaj storiti?

Hoja je dejansko del našega vsakdana. Po strokovnih smernicah definiramo pravilni vzorec hoje s fazo zamaha in fazo opore z najprej dotikom pete podlage, kateri sledi celotna površina stopala in šele na to odriv s prsti. Takšen način ponazarja naravno in sproščeno obliko hoje. Ne le, da zagotavlja najmanjšo porabo energije, temveč preprečuje številne kasne posledice kasneje v življenju. Tako imenovana pravilna hoja omogoča vzravnano držo in minimalizira prenos sil obremenitve na hrbtenico in sklepe spodnjih okončin. Glede na dejstvo, da hoja sestavlja večji del našega gibanja skozi vsakdanje dnevne ali telesne aktivnosti, postane omenjeno izjemno pomembno v preventivi težav oziroma bolečin v hrbtenici, kolkih in kolenih ter poškodb stopala in gležnjev tako v otroštvu, kot v odrasli dobi.

Kateri je pravilni vzorec hoje?

Ko govorimo o hoji, največkrat zasledimo dva tipa hoje: t.i. plantigradno hojo (s celotnim stopalom) in digitigradno hojo (po prstih), omenjena pa je prav tako unguligradna hoja (s privzdignjenimi prsti). Kot pravilno hojo pri človeku omenjamo plantigradno hojo z upogobanjem gležnja in stičiščem najprej pete s podlago.

Nepravilna hoja pri otrocih

Pri nekaterih otrocih pogosto opažamo različne vzorce hoje. Lahko so posledica številnih vzrokov, med katere lahko uvrščamo tudi resna stanja, ki terjajo kompleksnejšo obravnavo ali predpis ortoz. Velikokrat pa so lahko posledica pogostih spremljajočih stanj ali dejavnikov v prvem razvojnem obdobju:

 • mišična neravnovesja
 • težave v mišičnem tonusu
 • težave v sklepnih stabilnosti (ohlapnost sklepov, prekomerna gibljivost)
 • neustrezno zajemanje položajev med spanjem in sedenjem (w-sed ali žabji sed)
 • zakasnela samostojna hoja
 • nenormalni vzorci hoje
 • nepravilni položaj nogic (zasuki stegnenic ali goleni –  “x” ali “o” položaj nogic)
 • nepravilni razvoj stopalnega loka (plosko stopalo),
 • Anteverzija stegnenice

Najpogostejša opažanja nepravilnosti pri hoji otrok:

 1. hoja s stopali obrnjenimi navznoter (ang. in-toeing)
 2. hoja s stopali obrnjenimi navzven (ang. out-toeing)
 3. nepravilen položaj nog (Valgus položaj na “x” ali varus položaj na “o”)
 4. nepravilen vzorec hoje v povezavi s ploskim stopalom

Hoja otroka navznoter je mnogokrat prisotna pri otrocih v predšolskem obdobju in se lahko popravi do šolskega obdobja, v kolikor ni posledica razvojnih nepravilnosti ali poškodb. Na drugi strani se hoja navzven pri otrocih, ki so shodili, običajno lahko samodejno popravi do drugega leta starosti, prav tako v primeru odsotnih navedenih rizičnih dejavnikov.

Z razlogom optimalnejše stabilnosti je stopalo dojenčka in malčka normalno plosko (t.i. plosko stopalo), še posebej v času, ko shodijo. Stopalni lok se lahko normalno razvija do nekje šestega leta starosti, na kar je priporočjiva strokovna obravnava oziroma pregled pri zdravniku specialistu, ki bo predpisal optimalno zdravljenje oziroma vas napotil na fizioterapijo. A kljub dejstvu, da ima stopalo daljši čas možnosti razvoja, je s strani staršev priporočljivo preventivno spodbujanje razvoja normalnega stopalnega loka preko različnih aktivnosti (pobiranje predmetov s prsti stopala, hoja po prstih in bosa hoja po različnih površinah, oblikah, ki prisilijo stopalo k prilagajanju ter upogibanju, ob tem pa utrjevanju ter raztezanju ustreznh mišic in tetiv stopala (več si lahko preberete v tujem jeziku o ploskih stopalah na koncu članka)

Tudi položajne nepravilnosti nog, ob odsotnosti navedenih rizičnih dejavnikov tveganja ali nepravilnosti v razvoju, tudi revmatoloških stanj, se lahko običajno samodejno popravijo. Valgus položaj nogic (na “x”) lahko izveni do šolskega obdobja otroka, medtem ko varus položaj nogic (na “o”) običajno izveni do drugega leta starosti.Položaj nog (bowlegs)

Priporočila in nasveti pri nepravilnostih pri hoji otroka:

Ključno vlogo pri preprečevanju nepravilnostih pri razvoju ter hoji otroka imajo v prvi vrsti starši. V primeru odsotnosti navedenih vzročno posledičnih dejavnikov, ki lahko vodijo v razvojne položajne nepravilnosti in nadalje v nepravične vzorce hoje pri otroku je pomembna skrb staršev k spodbujanju otroka k pravilnim vzorcem hoje, prenašanjem teže, spodbujanjem dobrega ravnotežja in zavedanja telesa, optimalnega razvoja senzorne integracije (vestibularnega oz. ravnotežnostnega, proprioceptivnega oz. telesno zaznavnega in taktilnega oz. za dotik sistema), kar lahko počno preko iger in zabavnih načinov že v obdobju dojenčka. Starši igrajo temeljno vlogo pri opozarjanju in popravljanju vzorca hoje, v stopnji učenja otroka in avtomatizacije posameznih faz hoje (korakov). Velikokrat omenjeno igra ključno preventivo pred razvojem nepravilnih vzorcev hoje še pravočasno.

V primeru spremljajočih rizičnih dejavnikov tveganja, prisotnih razvojnih težav in motenj, ki pripeljejo do nepravilnih vzorcev hoje, je pomembno, da se starši pravočasno obrnejo na strokovnjaka – razvojnega fizioterapevta, ki bo ocenil dojenčka oz. otroka ter pristopil k obravnavi celostno z namenom korekcije nepravilnosti in preprečevanja posledic le te, ki lahko pripeljejo tako do bolečin, kot do poškodb mišično skeletnega sistema (vnetja, zvini, izpahi,…). 

Terapija za ploska stopala

Kako ukrepati pri hoji otrok navznoter?

Fizioterapija za omenjene težave je vsekakor odvisna od starosti, stanja otroka in vzrokov za položajne nepravilnosti nog, kot za nepravilnosti pri hoji. V našem Centru Reha MedicAL v prvi vrsti zagovarjamo temeljito klinično oceno, na podlagi katere lahko izberemo optimalno terapevtsko intervencijo in svetovanje staršem za uspešno obvladovanje situacije tudi v domačem okolju. Obravnava lahko vključuje tudi sklop kombinacij različnih terapevtskih postopkov. V soodvisnosti od stanja in vzrokov za nastanek težav, kot je npr. kombinacija razvojne fizioterapije in Bownove terapije, ki je pogostokrat uspešno uporabna za sprostitev prenapetih mehkih struktur, itd. Spodbudno pa je dejstvo, da se korekcija, ob odsotnosti resnejših vzrokov, lahko velikokrat vrši že ob optimalni opremljenosti staršev s potrebnimi navodili. Priporočila in usmeritve, s katerimi je pomembno pričeti pravočasno v domačem okolju.

 1. Več o ploskih stopalah

Scroll to Top