Hipotonija.jpg

Hipotonija pri otrocih: na kaj moramo biti pozorni?

V življenju igrajo mišice ključno vlogo, saj nam omogočajo gibanje, pokončno držo in opravljanje vsakodnevnih aktivnosti. Mišični tonus je ključen dejavnik pri ohranjanju naše telesne funkcionalnosti in pomeni napetost mišice v stanju mirovanja. Pri otrocih pogostokrat opazimo nižji mišični tonus oziroma hipotonijo. V članku bomo objasnili, kaj pomeni hipotonija in kakšni so naši cilji pri razumevanju ter obravnavi te mišične težave.

Kaj povzroča hipotonijo?

Hipotonija, znana tudi kot nizek mišični tonus ali slab mišični nadzor je stanje, ki ga lahko sproži več dejavnikov. Razumevanje možnih vzrokov, ki so lahko prirojeni ali pridobljeni, je ključno za učinkovito obvladovanje te težave. Do hipotonije lahko privedejo:

 1. Genetski dejavniki: podedovane genetske značilnosti igrajo pomembno vlogo pri razvoju hipotonije.
 2. Nevrološke motnje: težave v centralnem živčnem sistemu, kot so možganske poškodbe, možganske motnje ali nevrološke bolezni, lahko vodijo v hipotonijo.
 3. Motnje v delovanju mišic: razna mišična in živčno-mišična obolenja.
 4. Razvojne težave: dojenčki in otroci imajo lahko težave z nizkim mišičnim tonusom zaradi razvojnih zapletov med nosečnostjo ali porodom (razne poškodbe CŽS ob rojstvu ali po rojstvu, kot so krvavitve ali pomankanje kisika).
 5. Prezgodnji porod in nizka porodna teža: otroci, rojeni prezgodaj ali s prenizko porodno težo, so bolj dovzetni za razvoj hipotonije.
 6. Drugi sprožilci: poleg naštetih dejavnikov lahko obstajajo tudi drugi, manj pogosti sprožilci, ki prispevajo k razvoju hipotonije.

Kakšni so simptomi hipotonije?

Hipotonija se kaže skozi različne simptome, ki lahko vplivajo na vsakodnevno življenje posameznika. Med pogoste sodijo:

 • šibek trebušček,

  Hipotonija

 • slabša stabilnost v trupu,
 • pretirano iztegovanje nazaj,
 • napete mišice ramenskega obroča in vratu,
 • povišan mišični tonus okončin in hrbta zaradi kompenzacijskih gibov,
 • zaostanek pri doseganju razvojnih mejnikov,
 • težave z dvigovanjem glave in zadrževanjem v sredinskem položaju,
 • hiperlaksni sklepi (prevelika prožnost vezivnih tkiv),
 • slabša mišična aktivnost in gibanje.

Kako hipotonija vpliva na doseganje razvojnih mejnikov pri otrocih?

Nizek mišični tonus trupa privede do slabše stabilnosti v trupu dojenčka, kar potem pogosto regulira z napačnimi gibi. Najpogosteje so to mišice ramenskega obroča, okončin in iztegovalk hrbtenice. Hipotonijo pogosto spremlja ekstenzijski vzorec, ki se kaže skozi pretirano iztegovanje glave in hrbtenice nazaj v bočnem ali trebušnem položaju.

Zaradi nizkega tonusa in šibkosti mišic, otroci s hipotonijo pogosto malce kasnijo v motoričnem razvoju. V takšnih primerih je potrebna nevrofizioterapevtska obravnava, ki bo okrepila šibek center trupa, mišice in spodbujala usvajanje gibalnih vzorcev, hkrati pa preprečila nastanek abnormalnih vzorcev gibanja in posledično asimetrij. Nevrofizioterapevt skozi ustrezno rokovanje in vaje za trup ter okončin doseže krepitev mišic in boljše zavedanje otrokovega telesa.

Kako določimo diagnozo in oceno stanja?

Pri nekaterih dojenčkih hipotonijo opazijo že v bolnišnici, pri drugih je manj izrazita in jo opazijo starši doma ali pediater na pregledu. Otroci, pri katerih pediater opazi hipotonijo, so napoteni v razvojno ambulanto na fizioterapevtske obravnave. Za diagnozo in oceno hipotonije je včasih potrebnih več korakov:

 • Fizični pregled: pri fizičnem pregledu strokovnjak oceni prisotnost simptomov, kot so pomanjkanje mišične moči, nizka mišična napetost, mišična atonija in zaostanek v motoričnem razvoju. Je pomemben prvi korak pri postavljanju diagnoze.
 • Nevrološki testi: nevrološki testi se izvajajo za oceno delovanja živčnega sistema in ugotavljanje morebitnih nevroloških motenj, ki bi lahko prispevale k hipotoniji.
 • Slikovne diagnostične metode: s pomočjo slikovnih diagnostičnih metod, kot so slikanje z magnetno resonanco (MRI) ali računalniška tomografija (CT), lahko dobimo podrobnejši vpogled v mišično tkivo in možganske strukture ter ugotovimo morebitne vzroke hipotonije.

Del ocene vključuje ugotavljanje resnosti hipotonije in kakšen vpliv ima na posameznikovo življenje ter funkcionalnost. Razumevanje resnosti stanja pomaga pri načrtovanju ustreznega zdravljenja in terapevtskih pristopov.

Kako poteka zdravljenje hipotonije?

Zdravljenje hipotonije je prilagojeno posameznikovim potrebam in resnosti stanja. Poznamo različne terapevtske pristope in možnosti zdravljenja, vključno z:

Fizioterapijo: fizioterapija ima ključno vlogo pri obravnavi nizkega mišičnega tonusa in z njim povezanih težav z grobo motoriko, držo, gibanjem in funkcioniranjem. Fizioterapevti z različnimi vajami, učenjem pravilnega rokovanja dojenčka in ustrezno edukacijo staršev pomagajo pri izboljšanju mišičnega stanja in motoričnih spretnosti.

 • Medicinskimi možnosti: v nekaterih primerih se lahko uporabljajo medicinske možnosti, vključno z zdravili ali kirurškimi posegi, za obravnavo osnovnih vzrokov hipotonije.
 • Starševska podpora in svetovanje: starši in skrbniki igrajo ključno vlogo pri skrbi za otroke s hipotonijo. Pomembna je ustrezna edukacija staršev o pravilnem rokovanju dojenčkov in otrok, ki se srečujejo s tovrstnimi težavami.

Kakšne so lahko težave, ki jih doprinese hipotonija?

Če je hipotonija nezdravljena pogosto vodi v kasnitev otrokovega motoričnega razvoja ali pa doseganje napačnih vzorcev gibanja. Ko otroci postajajo radovedni, bodo našli načine premikanja in gibanja, ki pa pri težavah z nizkim mišičnim tonusom ne bodo optimalni. Zaradi težjega usvajanja motorike pogosto uporabljajo kompenzacijske gibe, ki krepijo napačne mišice, kar lahko privede do hipertonije (povečanega mišičnega tonusa) drugih delov telesa, ekstenzijskega vzorca, mišične asimetrije, težav z držo in sklepi.

Zaradi slabe posturalne kontrole pogosto zavzemajo W sed, ki lahko vodi do težav s kolčnimi in kolenskimi sklepi ter hrbtenico. Pogosto se pojavlja potreba po širokotirni hoji, da si zagotovijo več podporne ploskve. Tak način hoje ni ustrezen in lahko vodi do težav s stopali (ploska stopala) in sklepi.

Kasneje lahko privede do težav z mišično šibkostjo in zmoglivostjo, kar se pogosto nakazuje tudi v učnih težavah in težavah v šoli (slabša grafomotorika, problemi s pozornostjo in koncentracijo, sedenjem, vzdrževanjem pokončnega položaja,…). Posledično pri takšnih otrocih pogosto opažamo senzorno integracijsko motnjo.

Pravočasno ukrepanje je zato ključnega pomena za zagotavljanje ustreznega razvoja otrok.

Kako lahko pri odpravi nizkega mišičnega tonusa pomagajo starši?

Starši igrajo ključno vlogo pri podpori otrokom s hipotonijo. Obstajajo določene strategije, ki jih starši lahko uporabijo za pomoč otrokom pri razvoju, učenju in premagovanju izzivov, ki so povezani s tem stanjem.

Kot prvo je potrebna dobra ozaveščenost in edukacija o stanju otroka. Zagotovite si ustrezno igralno okolje, ki vključuje mehko podlago na trdih tleh (priporočamo Airex blazino ali kaj podobnega) hkrati pa senzorne igrače in predmete, ki doprinesejo k zagotavljanju senzomotoričnih izkušenj.

Naučite se pravilnega rokovanja z otrokom. Pomembno je ustrezno pobiranje in odlaganje dojenčka, previjanje, oblačenje, obračanje na trebušček in nazaj, podiranje kupčka in podobno. Pri tem je pomembno, da je medenica ves čas obrnjena navzgor (črka C) in ni pretiranega iztegovanja v hrbtu. Če niste sigurni v vaše znanje o baby handlingu, vam priporočamo, da se naročite na nevrofizioterapevtsko obravnavo, kjer vam bomo na vašem dojenčku pokazali ustrezne tehnike in vaje ter vas naučili pravilnega rokovanja.

Izvajajte priporočene vaje. Vsak otrok je drugačen in od posameznika do posameznika se razlikujejo vaje za krepitev centra in mišičnega tonusa. Odvisno je od resnosti hipotonije in pridruženih težav (mišične asimetrije, hipertonije…). Zato je priporočen obisk nevrofizioterapevta, ki vam bo glede na stanje vašega otroka pokazal ustrezne vaje, ki jih izvajate doma.

Pogosta vprašanja o hipotoniji

 • Kako hipotonija vpliva na otrokov vsakdanji življenjski slog?

Nizek mišični tonus vpliva na dnevno rutino otroka, vključno z gibanjem, komunikacijo in osnovnimi opravili. Povzroča počasnejši ali nekvaliteten gibalni razvoj in lahko vodi tudi v težave v odraslem obdobju (težave z bolečino v križu, držo, asimetrijo, sklepi, ploskimi stopali, šibkimi trebušnimi mišicami, …).

 • Ali je hipotonija ozdravljiva?

Hipotonijo je mogoče povsem odpraviti z ustrezno obravnavo, ki vključuje vaje, pravilno rokovanje dojenčka in z upoštevanjem napotkov fizioterapevta pri vsakodnevnih opravilih.

 • Kako se hipotonija razlikuje od hipertonije?

Hipotonija pomeni nizek mišični tonus, medtem ko pomeni hipertonija ravno nasprotno in gre za povišan tonus v mišicah. Pogosto se pri otrocih pojavljata sočasno-šibek tonus v trebuščku in povišan tonus v ekstremitetah, ni pa nujno.

 • Kaj je najboljši način za obravnavo hipotonije pri novorojenčku?

Najboljši način je nevrofizioterapevtska obravnava, ki vključuje vaje in facilitacije željenih gibalnih vzorcev, hkrati pa preprečuje nastanek abnormalnih vzorcev gibanja, ki se pogosto pojavijo pri otrocih s hipotonijo zaradi potrebe po kompenziranju gibanja z napačnimi mišicami.

 • Ali je hipotonija dedna?

Da, hipotonija je gensko pogojena, kar pomeni, da če ima eden od staršev težave z nizkim mišičnim tonusom, je velika verjetnost, da se težave pojavijo tudi pri otroku.

Tags: No tags

Comments are closed.