Isias-kako-ga-zdraviti.png

Kako si lahko pomagamo pri išiasu?

Kaj je išias in zakaj nastane?

O išiasu govorimo, kadar se pojavi bolečina, pekoč občutek, šibkost in otrplost nog ali občutek zbadanja, ki seva vzdolž poteka ischiadičnega živca. Ta jzhaja iz ledvenega dela hrbtenice, se širi preko medenice in po zadnji strani stegna v nogo. Njegova naloga je zagotavljanje motoričnih funkcij noge. Bolečino pogosto poslabša upognitev ledvenega dela hrbtenice, nošenje težkih predmetov, sklanjanje, zvijanje ali kašljanje. Do teh simptomov pride zaradi kompresije na živec n. Ischiadicus, kar se lahko zgodi pri spondilolistezi, herniji diska, zožitvi spinalnega kanala, lahko gre za preneseno bolečino mišično-vezivnega tkiva v predelu ledvene hrbtenice ali medenice, pri piriformis sindromu, pogosto se pojavi tudi pri nosečnicah. 

Išias ni medicinska diagnoza ampak simptom, ki bazira na prisotnosti sevalne bolečine v nogo. Lahko se pojavlja skupaj z nevrološkimi izpadi, parestezijami in mišično oslabelostjo, ti pa so posledica patologije ischiadičnega živca ali korenine živca.

Kateri so simptomi, ki se pojavljajo pri išiasu?

Pri bolnikih z išiasom se največkrat pojavijo nevrološki simptomi, kot so:

 • bolečina po poteku ishiadičnega živca,
 • žgoča ali zbadajoča bolečina v zadnjici, ki seva v nogo,
 • senzorična motnja, kot sta vročina ali mraz,
 • mravljinčenje nog,
 • otrplost ali pekoč občutek v nogah,
 • mišična oslabelost, izguba občutka ali šibkost stopal in prstov,
 • okvara refleksov,
 • okrnjena hoja.

Zakaj se išias pogosto pojavlja pri nosečnicah?

V času nosečnosti se pri mnogih ženskah pojavijo bolečino v križu, med njimi tudi išias.

Kje je to najbolj izrazito:

 • pekoča ali zbadajoča bolečina v zadnjici,
 • hrbtu,
 • presredku,
 • kolkih in stegnih.

Bolečina se pogosto poslabša med aktivnostjo, po dolgotrajnem sedenju ali ležanju, pojavljajo se težave s hojo. Do išiasa med nosečnostjo lahko pride zaradi ukleščenega živca, hormonskih sprememb, rasti maternice, povečane telesne teže ali spremenjene drže, ki vpliva na položaj hrbtenice in medenice, ter posledično na živčno utesnitev. Hitro ukrepanje in iskanje fizioterapevtske pomoči bo odpravilo bolečino in nevšečnosti, ter poskrbelo za kvalitetno preživljanje tega obdobja v življenju.

Povečanje telesne mase in obremenitev hrbtenice lahko tudi prispevata k pojavu išiasa pri nosečnicah. Poleg tega se lahko mišice v medeničnem območju oslabijo zaradi hormonskih sprememb, kar lahko privede do večje občutljivosti na bolečine in išias.

Nosečnice, ki že imajo težave s hrbtenico ali so bile pred nosečnostjo bolj nagnjene k pojavu išiasa, so še posebej občutljive na to težavo med nosečnostjo.

Vendar pa obstajajo načini, kako lahko nosečnice zmanjšajo tveganje za pojav išiasa in lajšajo bolečine v hrbtu med nosečnostjo. Vadba, kot je joga, lahko pomaga okrepiti mišice v hrbtu in medeničnem območju ter izboljšati gibljivost. Poleg tega lahko nosečnice nosijo podporne pasove, ki pomagajo razbremeniti pritisk na hrbtenico in zmanjšajo bolečine.

Kako izgleda prva fizioterapevtska obravnava?

Ker je išias v resnici simptom in ne diagnoza, moramo najprej odkriti kaj povzroča nastanek išiasa in temu primerno določiti zdravljenje, ki po navadi vključuje fizioterapijo in navodila za izvajanje vaj doma. Pomagajo lahko tudi protibolečinske tablete, vendar hrbtenica potrebuje gibanje, zato je ključnega pomena redna telesna aktivnost.

Fizioterapevt bo skozi klinično sliko preveril medicinsko dokumentacijo, vzel anamnezo in povprašal o možnih zgodovinskih poškodbah ali kroničnih stanjih. Sledil bo fizični pregled telesa, preverjanje specialnih testov, gibalnih vzorcev, drže in biomehanike hoje.

Kako izgleda fizioterapevtsko zdravljenje?

Po začetnem pregledu simptomov in stanja telesa, se fizioterapevt odloči kateri bi bil najbolj primeren način za odpravljanje bolečine, mobilizacije živca in hkrati preventive v prihodnje. Terapija vključuje aparaturne in manualne tehnike, masaže, terapevtske vaje in raztezanje, vaje za izboljšanje prekrvavitve tkiva, ter aktivnosti in navodila za izvajanje doma.

Fizioterapija ima protibolečinsko in funkcionalno funkcijo. S pomočjo fizioterapije se odpravi bolečina, mravljinčenje, izboljša se občutek nog in stopal. Vpliva na prekrvavljenost tkiva, na oslabljene funkcije, motorične okvare, izboljša vzorec hoje, težave pri odvajanju urina in blata, ki nastopijo zaradi išiasa. Skozi različne vaje in gibanje se uspešno mobilizira živec in okrepi ustrezne mišične skupine, ki zagotavljajo stabilnost hrbtenici in držijo medenico v nevtralnem položaju. Prav tako vam bo fizioterapevt pokazal vaje, ki jih je smiselno izvajati v domačem okolju in gibe katerim se je bolje izogniti, predvsem v akutni fazi.

Fizioterapevtsko zdravljenje lahko vključuje naslednje metode:

 • Terapevtske vaje: Fizioterapevt lahko priporoči posebne vaje za okrepitev mišic in izboljšanje gibljivosti hrbta, medenice in nog. Vaje so lahko usmerjene na različne mišične skupine, odvisno od individualnih potreb pacienta. Terapevtske vaje lahko pomagajo tudi pri preprečevanju ponovitve išiasa.

 • Masaža: Masaža lahko pomaga pri lajšanju napetosti in bolečin v mišicah, ki so povezane z išiasom. Fizioterapevt lahko izvaja različne tehnike masaže, odvisno od stanja pacienta.

 • Elektrostimulacija: Elektrostimulacija lahko pomaga pri lajšanju bolečin in izboljšanju mišičnega tonusa. Elektrostimulacija se izvaja z uporabo elektrod, ki oddajajo majhne električne impulze, ki spodbujajo mišice.

 • Toplotna terapija: Toplotna terapija vključuje uporabo toplote, da bi sprostili mišice in izboljšali pretok krvi. Fizioterapevt lahko uporabi različne metode toplotne terapije, na primer suho toploto ali parafinske obloge.

 • Hladna terapija: Hladna terapija vključuje uporabo hladu, da bi zmanjšali otekline in zmanjšali bolečine. Fizioterapevt lahko uporabi hladne obloge ali ledene terapije za zmanjšanje vnetja.

 • Raztezanje: Raztezanje lahko pomaga pri izboljšanju gibljivosti in sprostitvi mišic, ki so povezane z išiasom. Fizioterapevt lahko priporoči različne vaje za raztezanje, ki so primerne za individualne potrebe pacienta.

Kako preprečiti ponovitve išiasa s pomočjo fizioterapije?

Išias se najpogosteje zdravi konzervativno. Fizioterapevtske tehnike in metode zdravljenja so najhitrejše in uspešne. Fizioterapija poleg zdravljenja, pomaga tudi pri preprečevanju ponovitvi išiasa. S pomočjo individualno zastavljenega programa vadbe, ki je prilagojen glede na simptome in zmogljivost posameznika, lahko vadečemu preprečimo ponovno utesnitev živca. Gibanje in izvajanje pravilnih vaj bo okrepilo globoke stabilizatorje hrbtenice, s tem zagotovilo ustrezno držo, mišično moč in manj pritiska na živec.

Kombiniranje fizioterapije z drugimi metodami zdravljenja

Fizioterapija uspešno pomaga pri odpravi bolečin, prekrvavljenosti tkiva in izboljšanju gibalne funkcije. Kljub temu zdravniki pogosto v akutni fazi predpišejo še protibolečinske tablete ali zdravila, ki pomagajo pri blažitvi simptomov.

V kombinaciji s fizioterapijo je smiselno določene vaje izvajati tudi v domačem okolju. Pomembna je izbira pravega fizioterapevta, ki vam bo znal kvalitetno svetovati in skupaj z vami določiti plan telesnih vaj, ki jih lahko izvajate doma. Vaje vključujejo raztezanje in krepitev ustreznih mišic, skupno pa po navadi ne vzamejo več kot 15 minutk dneva. Dober fizioterapevt vas bo naučil pravilne izvedbe vaj in poučil o pomembnosti rednega izvajanja. 

Čeprav je konzervativno zdravljenje najpogostejše, pa je včasih problem že tolikšen, da je potrebna operativna tehnika. Zato je ključnega pomena hitro odkrivanje simptomov in iskanje ustreznega fizioterapevta, ki vam bo odpravil bolečine in olajšal vaš vsakdan.  

Tags: No tags

Comments are closed.