bolečine v nogah zaradi hrbtenice

Bolečine v nogah zaradi hrbtenice – kaj je pomembno vedeti?

Kazalo

Boleča hrbtenica in noge Reha MedicAL

Nemalokrat se ljudje soočamo s hudimi stalnimi ali občasnimi bolečinami v nogah, ki so posledica različnih okvar, poškodb ali stanj v hrbtenici. Bolečine v nogah zaradi hrbtenice so eden izmed pogostejših vzrokov obiskov fizioterapije.

Kako ločimo bolečine v nogah, ki je vzrok težav v hrbtenici?

Značilnost takšne bolečine hitro prepoznamo po njeni intenzivnosti in vrsti bolečine, pogosto tudi po njenem poteku ali lokaciji nastanka. Lahko se pojavlja kot nenadna, ostra in zelo močna bolečina, ki poteka po poteku živca, kateri je lahko utesnjen ali vkleščen na različnih segmentih ledvene hrbtenice. Lahko pa se soočimo z občasnimi, zelo razpršenimi bolečinami, ki nas ovirajo pri vsakodnevnih opravilih in delu.

Pacienti pogosto pridobijo diagnozo: nespecifična bolečina v križu ali lumbalgija.

Bolečine v nogah, ki nastanejo zaradi hrbtenice se navadno pojavljajo po obremenitvah, dolgotrajni stoji, hoji, pri določenih položajih, ali po daljšem mirovanju. Bolečinska slika se pogosto opisuje kot prenesena bolečina, ki izhaja iz področja hrbtenice in žari v področje zadnjice in / ali v nogo. Potek ostre bolečine pogosto opisuje prizadetost živčne korenine, kar se lahko zgodi zaradi različnih vzrokov. S tem razlogom je za uspešno odpravljanje ali blaženje takšnih bolečin ključno vedeti od kod le ta izvira oziroma posledica katerega stanja nastaja.

Kateri so vzroki bolečih nog zaradi hrbtenice?

Prikaz bolečine v nogah zaradi hrbtenice
 
 • Spondilozo 

Opredeljujejo spremembe, ki se na hrbtenici dogajajo zaradi staranja. Govorimo o t.i. obrabi hrbtenice – vretenc in medvretenčnih ploščic. Degenerativne spremembe se izražajo s spremembo površine kosti in hrustanca, nastanku kostnih izrastkov (osteofitov). Spondiloza sešteva tako več stanj: osteoartroze, osteohondroze in degenerativnih sprememb – osteofitov.

 • Stenoza

Hrbtenica poteka od zgornjega dela vratu do spodnjega dela hrbta – trtice. Kosti hrbtenice tvorijo hrbtenični kanal, ki ščiti hrbtenjačo (živce). Nekateri ljudje se že rodijo z majhnim, ožjim hrbteničnim kanalom, toda večina hrbtenične stenoze (zožitve) se pojavi, ko se zgodi, da nekaj zoži odprt prostor v hrbtenici.

Vzroki za takšno spinalno stenozo, ki povzročajo nemalo težav in bolečine v nogah, lahko vključujejo:

 • Prekomerna rast kosti

Poškodbe hrbtenice zaradi osteoartritisa lahko povzročijo nastanek kostnih izrastkov, ki lahko zrastejo v hrbtenični kanal. Pagetova bolezen, bolezen kosti, ki običajno prizadene odrasle, lahko povzroči tudi prekomerno rast kosti v hrbtenici.

 • Hernija diskov

Mehke “blazine” – hrustanec, ki delujejo kot blažilniki med vretenci, se s starostjo posušijo. Razpoke na zunanjosti diska lahko omogočijo, da del mehkega notranjega jedra medvretenčne ploščice uide in pritisne na hrbtenjačo ali živce.

 • Zadebeljeni ligamenti

Trdne »vrvice«, ki pomagajo držati kosti hrbtenice skupaj, lahko sčasoma postanejo toge in odebeljene. Ti odebeljeni ligamenti se lahko izbočijo v hrbtenični kanal, kar ga lahko ponovno zmanjša in poveča pritisk v kanalu, katerem potekajo živci.

 • Tumorji

Nenormalni izrastki se lahko tvorijo znotraj hrbtenjače, znotraj membran, ki pokrivajo hrbtenjačo ali v prostoru med hrbtenjačo in vretenci. Ti so občasni in jih je mogoče prepoznati pri slikanju hrbtenice z MR ali CT.

 • Poškodbe hrbtenice

Prometne nesreče in druge travme lahko povzročijo izpahe ali zlome enega ali več vretenc. Premaknjena kost zaradi zloma hrbtenice lahko poškoduje vsebino hrbteničnega kanala. Otekanje bližnjega tkiva takoj po operaciji hrbta lahko povzroči tudi pritisk na hrbtenjačo ali živce.

Kaj je pomembno vedeti preden poiščemo pomoč fizioterapije?

Bolečine v nogah zaradi hrbtenice

Vedno je naprej priporočljivo, da je pacient obravnavan pri ustreznem specialistu, to je pri zdravniku ortopedu, ki ga napoti na slikovno diagnostiko in natančno definira vzrok nastanka težav. Ob tem bo pacientu podal tudi priporočila ter usmeritve za odpravljanje bolečin v hrbtenici in posledično nogah, najpogosteje pa pacienta ortoped napoti na fizioterapijo, pri čem je pomembno, da pacient izvide predloži fizioterapevtu, na podlagi katerih bo lahko zasnoval ustrezno fizioterapevtsko obravnavo.

Ali je vsaka fizioterapija enako primerna za obravnavo težav v hrbtenici in bolečine v nogah?

Pomembno je vedeti, da ni vsakršna fizioterapija enako ustrezna za posamezne težave, zaradi katerih pacient išče pomoč fizioterapevta. Četudi fizioterapija predstavlja vodilno metodo obvladovanja posledic težav (okvar, poškodb) v hrbtenici , mora bit le ta skrbno načrtovana in izvedena s strani ustrezno usposobljenega fizioterapevta. Namreč, tako kot so zdravniki, usposobljeni za zdravljenje področja na katerih so opravili specializacijo, tako so tudi fizioterapevti, ki delujejo v okviru pridobljene specializacije in ne morejo obravnavati vseh stanj enako uspešno.

Kot na primer: bolnik s srčno žilnimi težavami bo moral za uspešno zdravljenje obiskati zdravnika kardiologa in ne bo pomoči iskal pri travmatologu. Podoben opis bi lahko podali za fizioterapijo.

Brez ustrezne fizioterapevtske ocene ni uspešne terapije.

Ob prvem obisku za zdravljenje težav v hrbtenici in posledično bolečin v nogah je torej pomembno, da ima fizioterapevt ustrezna specialna znanja iz področja obravnave ortopedskih stanj (hrbtenice), saj le tako lahko opravi ustrezno klinično oceno. Ta pogosto vključuje pogovor s pacientom v smeri ugotavljanja dejavnikov tveganja, ki so vplivali na nastanek stanja, zaradi katerega pacient prihaja na obravnavo. Ključno vlogo velikokrat igra tudi pregled vseh izvidov in mnenj ter usmeritev zdravnikov specialistov.

Sledi fizikalni pregled znotraj katerega se fizioterapevt posluži številnih standardiziranih testov in merilnih protokolov z namenom ocene stanja okvare ali motnje. Šele na podlagi izvedene ocene lahko pripravi ustrezen načrt zdravljenja, kateri mora vključevati različne vrste fizioterapevtskih pristopov, pomembna pa je tudi aktivna vloga pacienta samega znotraj procesa zdravljenja. Brez vključenosti pacienta v reševanje problematike bo rezultat pogosto kratkoročen ali celo neuspešen.

Kako lahko fizioterapija pripomore k odpravljanju bolečine v nogah zaradi hrbtenice?

Manualna fizioterapija pogosto med prvo izbranimi metodami

Bolečine v nogah zaradi hrbtenice

Med fizioterapevtskimi metodami je manualna tehnika in terapija pogosto prva metoda izbora, saj je le ta vključena s palpiranjem in ocenjevanjem površinskega in globokega tkiva že v sami oceni. Tehnike, katere se fizioterapevt lahko posluži so pogosto tehnike, za katere je posamezni fizioterapevt posebej izobražen in usposobljen preko številnih dodatnih usposabljanj in izobraževanj po strokovnem izpitu.

Med najpogosteje uporabljenimi tehnikami so tehnike sprostitve globokega vezivno mišičnega tkiva (miofascialne tehnike) ali površinskega tkiva (Bownova terapija, idr.). V kolikor je lahko vzrok težav že brazgotina sama, katera omejuje gibanje in povzroča togost ter slabo mobilnost mehkega tkiva, je ključnega pomena, da obravnava vključuje tudi specialno obravnavo brazgotine.

Za doseganje največje učinkovitosti je pomembna kombinacija z sodobno tehnologijo

Med zelo učinkovite tehnike se vedno pogosteje uveljavljajo sodobne Visoko intenzivne tehnologije

V kombinaciji manualne fizioterapije  in uporabe aparaturnih tehnik smo pri odpravljanju bolečin v nogah in hrbtenici bistveno uspešnejši, saj podpora sodobnih visoko intenzivnih tehnologij pripomore ne le k odpravljanju bolečine zaradi:

 • sprostitve globokega in površinskega tkiva,
 • povečanja globinske in periferne cirkulacije ter limfne drenaže,
 • pospešitve presnovnih procesov v tkivu,
 • odpravljanju odpadnih snovi in izboljšanju prehrane tkiva,…,

ampak imajo neprecenljiv vpliv tudi na biocelično stimulacijo, ki pripomore k regeneraciji tkiva in pospeševanju celjenja.

Najpogosteje se za odpravljanje bolečin v nogah zaradi hrbtenice, kakor tudi pri bolečinah v hrbtenici sami, priporočajo oziroma uporabljajo visoko intenzivni laser (HIL), Diatermija (Tecar) in super indukcijski sistemi (Visoko intenzivni magnet). Omenjene tehnologije so nadomestile prvotno uporabljene klasične aparaturne zvrsti, katere še vedno pogosto srečujemo v lokalnih enotah fizioterapij, predvsem v sklopu obiskov preko delovnega naloga. Sodobne tehnologije, v primerjavi s klasičnimi, omogočajo izjemno velik vnos energije v eni terapiji, tudi večji prodor in lažje doseganje globokega tkiva ali struktur, v bistveno krajšem času. To doprinaša k hitrejšim terapevtskim rezultatom in učinkom v bistveno manjšem obsegu potrebnega števila obiskov oz. terapij.

Bolnik mora biti aktiven v procesu zdravljenja

Dolgoročnost rezultatov, pridobljenih s terapijo, zagotavlja ustrezno in ciljno zasnovana kinezioterapija, kjer imajo stabilizacijske vaje za hrbtenico vodilno vlogo.

Vaje so zasnovane po specifičnem modelu in prehajajo ob ustreznem vodenju s strani fizioterapevta skozi štiri stopenjski program stabilizacije. Klasični vadbeni programi v primeru že nastalih okvar v hrbtenici niso priporočljivi in nemalokrat povzroče napredovanje stanja ali njihovo poslabšanje.

Dodatna literatura:

1. Lumbalna hernija diska

Tags: No tags

...