RehaMedicAL

Kaj je Bownova terapija in kolikokrat se izvaja?

Kazalo

Reha MedicAL Bownova terapija1

Bownova terapija je celosten pristop k lajšanju bolečin, izboljšanju delovanju organov in samega počutja. Temelji na spoznanju, da je osnovni vzrok ali vir številnih mišično-skeletnih, nevroloških, živčno-mišičnih in drugih zdravstvenih ali bolečinskih težav mogoče najti v obliki neravnovesja.

Kako na enostaven način razložiti delovanje Bownove terapije?

Bownova terapija je zelo nežna in neinvazivna, a izjemno močna manualna terapija mehkega vezivnega tkiva, katera obravnava vse telesne sisteme in vzpostavlja naravno ravnovesje v telesu s spodbujanjem samoceljenja. Gre za komplementarno medicino. Terapevti uporabljajo svoje palce in prste za subtilne gibe oziroma poteze po telesu pacienta. Natančni, a nežni gibi, ki jih izvajajo Bownovi terapevti, nežno raztegnejo mišice in fascije (vezivo, ki jih obdaja), ob tem stimulirajo telo preko živčnega, endokrinega in fascialnega (vezivnega) sistema, s tem pa aktivirajo zdravilni mehanizem telesa.

Bownove terapije lahko trajajo od 25 minut do 1 ure odvisno za kakšno težavo gre pri posamezniku. Poenostavljeno povedano, Bownova terapija ponastavi telo in mu omogoči, da se samopozdravi. Po vsaki seriji od dveh do nekje osmih Bownovih gibov je pomembna pavza približno dve minuti, da se telo odzove na nove informacije preko živčnih receptorjev. Med tem premorom se telo prične »spreminjati«.

Fizioterapevtski pogled na Bownovo terapijo?

Z fizioterapevtskega vidika je Bownova terapija vsekakor dobra alternativa splošni medicini. Metoda je zelo dobro zasnovana in najpomembnejše je seveda, da so učinki terapij pozitivni. V velikem številu se morajo ljudje odločati tudi za alternativne oblike zdravljenja, kar je vsekakor dobrodošlo v vseh smereh. Bownova tehnika vpliva na telo predvsem preko živčnega sistema v povezavi z vsemi drugimi telesnimi sistemi, da ga spravi v stanje ravnotežja in je zelo dobra tehnika sproščanja mišic, ki uravnoveša in spodbuja pretok energije, kar povzroči globok občutek splošne sprostitve.

Koliko Bownovih terapij je potrebno za učinek?

Bownova terapija za otroke Reha Medical
Bownova terapija za otroke in odrasle Reha Medical

Priporočljivo je, da se izvede vsaj pet Bownovih terapij, medtem ko je priporočilo ustanovitelja tehnike same nekje serija desetih terapij. Absolutno pa je potreba po številu odvisna od stanja, zaradi katerega pacient prihaja. V kolikor se Bownova terapija izvaja za namen sprostitve, je navadno dovolj enkraten obisk, ki se lahko periodično na določeno obdobje ponavlja.

Kot masaža, katero si privoščimo v enak namen. Če pa je namen Bownove terapije regulacija večjih oziroma zahtevnejših ali kompleksnejših motenj, pa se navadno vključi serijo določenega števila terapij, v odvisnosti kdaj opazimo prve očitne znake izboljšanja.  Tako je v nekaterih primerih rezultat viden že po prvi terapiji, v določenih po nekje tretji terapiji (krčki, kolike, izraščanje zobkov, motnje spanja), v posameznih pa nekje po petih ali več terapijah (hormonske motnje idr).

Zelo dobro je vedeti tudi, da je potreben optimalen razmik med terapijami, od pet do sedem dni, a ne več kot deset dni oziroma štirinajst dni. V omenjenem odmoru je telo podvrženo številnim procesom, ki tečejo intenzivno predvsem v prvih štirih dneh, nakar proces prične nekoliko upadati, zato je optimalno, da se po določenem obdobju telo ponovno spodbudi z novimi dražljaji, kateri se skozi potek serije obiskov vsakič znova nagradijo.

Poseben primer so avtoimuna in podobna kronična obolenja, kot je npr. fibromialgija, pri katerih se svetuje periodično izvajanje terapij, lahko tudi v manj dnevnih premorih, saj je potreba po uravnovešanju telesa konstantna zaradi kroničnega neravnovesja, ki ga bolezen povzroča.

Kolikokrat se izvaja pri dojenčkih in kje je razlika z odraslimi?

Izvajanje terapije pri dojenčku je popolnoma drugačno kot pri odraslem. Običajno se pri dojenčkih izvaja terapija od 3-5 krat in z bistveno manjšim časovnim trajanjem. Namreč, tako mlado telo se na poteze odzovejo zelo hitro in zelo intenzivno, zato je osnovno vodilo pri izvajanju Bownove terapije skrbno izbran potek z minimalnim številom potez, da se dojenčka ne preobremeni. Tudi gibi, ki se jih izvaja na dojenčkih so zelo preprosti in kratki. V kolikor se izkaže, da mu terapija izjemno dobro pripomore k uravnovešanju osnovnih mehanizmov v telesu, se lahko z njo brez težav nadaljuje. Terapija je nežna in brez stranskih učinkov, učinkovitost pri dojenčkih pa izjemno dobra po opisu večine staršev. Več o Bownovi terapiji za dojenčke.

Kdaj ponovno na Bownovo terapijo?

Vedno nam je vodilo odziv telesa posameznika. V kolikor z eno terapijo pridobimo pričakovani rezultat, se svetuje ponovna terapija glede na občutek posameznika, da se je stanje, zaradi katerega prihaja, ponovilo ali ponovno poslabšalo. V primerih, ko je stanje kompleksnejše, se prav tako orientiramo glede na odzivanje telesa in temu primerno stopnjujemo obravnavamo z novimi vnosi dražljajev pri vsaki naslednji terapiji z ustreznim časovnim razmakom med njimi. V takšnih primerih je potreben sklop večih zaporednih obravnav, medtem ko jih ponovimo ponovno glede na oceno oziroma počutje posameznika, da je to potrebno. V kolikor se terapija izvaja za namen sprostitve, se navadno priporoča vzdrževanje stanja nekje obdobno na mesec dni.

V primeru avtoimunih obolenj pa se pravzaprav svetuje, da se terapija vrši periodično ves čas, saj le tako mogoča ustrezno podporo telesu glede na kronično nihanje neravnovesja v telesu. V primeru, da rezultat ni odziven po pričakovanjih, bo potrebno poiskati dopolnitev s katero drugo metodo, ki je z Bownovo terapijo usklajena in ne si nasprotujoča.

Kaj, če Bownova terapija ne pomaga?

V takšnih primerih je v našem Centru Reha MedicAL veliko možnosti, ki jih izberemo vedno po oceni pacineta in skupaj definiramo glede na stanje zaradi katerega prihaja- Vedno lahko poiščemo alternativne možnosti iskani terapiji , kakor tudi v primerih, ko Bownova terapija ne pripomore k pričakovanim rezultatom izboljšanja stanja, jo vedno uspešno kombiniramo tudi z drugimi specialnimi tehnikami manualne fizioterapijeV nekaterih primerih je tudi dobrodošla tehnika senzorne integracije, v kolikor je osnovni problem v senzornem vzroku, nemalokrat pa se odločimo za izvajanje MNRI taktilne integracije, ki prav tako prispeva k nemalo učinkom, od izboljšanja počutja, sprostitve, kot reševanja različnih motenj taktilnega izvora.

Viri: Izvajanje Bownove terapije

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.