Bownova-terapija-za-dojencke.jpg

Bownova terapija za dojenčke forum. Kaj se na slovenskih forumih najpogosteje pogovarjajo?

Kazalo

Bownova terapija za dojenčke Reha Medical

Strokovnjak odgovarja:

Na kakšen način deluje Bownova terapija za dojenčke in kakšne težave odpravi?

Dojenček spanje
Dojenček po Bownovi terapiji

Pripomore k:

 • izboljšanju peristaltike,
 • dozorevanju črevesja,
 • napihnjenosti in urejanju prebave, zato kolike uspešno umiri povsem na naraven način.  
 • Prav tako pozitivno učinkuje na dvig imunske odpornosti,
 • motnje spanja,
 • pripomore k umirjanju in zmanjšanju napetosti, kakor pomaga tudi pri izraščanju zobkov,
 • težavam zaradi nočnega mokrenja postelje in vrsto drugih tegob, ki otroka pestijo skozi njegov razvoj.

Bownova terapija se zaradi velike povezanosti matere in otroka po porodu, svetuje obiskovanje terapij, saj se napetost in stres med njima vzajemno prenašata.

Ali Bownova terapija pomaga proti kolikam?

Odgovor je absolutno pritrdilen, saj je Bownova terapija v največji meri s strani staršev obiskana ravno z namenom umirjanja in odpravljanja kolik oziroma črevesnih krčkov, kateri pestijo ne malo dojenčkov že po rojstvu. Z ustreznimi Bownovimi potezami vpliva na izboljšanje delovanja dojenčkovega manj zrelega črevesja in tako na povsem naraven način pripomore k regulaciji črevesnih tegob že takoj po rojstvu.

Pomaga tudi za boljše spanje?

Tudi za motnje spanja je Bownova tehnika zelo priporočljiva. Na dojenčke vpliva izjemno sprostilno, pomirjajoče ter odpravi stres, kar nemalokrat povzroča različne tegobe pri uspavanju, vzorcih spanja in nenehnega zbujanja ponoči.

Na dojenčke vpliva izjemno sprostilno, pomirjajoče ter odpravi stres, kar nemalokrat povzroča različne tegobe pri

Koliko obiskov (terapij) je potrebnih za učinkovit rezultat?

Pri nekaterih dojenčkih se že po prvem obisku pokaže izjemen rezultat. V večini primerov pa je potrebnih povprečno 5 terapij, včasih več, v soodvisnosti s težavami, ki pestijo otroka. Navadno se prvi dobro opazni učinki pojavijo po tretji terapiji. Velikokrat starši nadalje koristijo terapije kot obnovitvene terapije v smeri preventive.

Ali so težave odpravljene ali vsaj omiljene trajno ali so potrebne “obnovitvene” terapije? Če so, v katerih primerih in na koliko časa?

V odvisnosti od težav se določi optimalno število obiskovanja terapij. V kolikor so težave vezane na prehodna obdobja skozi razvoj otroka, kot so kolike, izraščanje zob, ipd., je potrebnih manjše število terapij za trajen rezultat. V kolikor pa so težave vezane na težje motnje ali motnje, ki spremljajo otroka ves čas skozi razvoj, pa se svetuje koriščenje tako imenovanih obnovitvenih terapij, ki potekajo časovno na različna obdobja. Takšni primeri se dostikrat navezujejo na različna funkcionalna stanja, kot so:

 • težave v mišičnem tonusu,
 • napetosti,
 • delovanju organov,
 • stresu,
 • ipd.

Kaj svetujemo kot strokovnjaki pri odločitvi za Bownovo terapijo?

Dojenčki so zelo občutljiva in majhna bitja in se hitro odzovejo že na minimalno število Bownovih potez. Bownova terapija za dojenčke nima neželenih učinkov ali kontraindikacij, a kljub temu zelo pomembno, da terapijo izvaja ustrezno usposobljen Bownov terapevt, ki je sposoben optimalno določiti potek in zaporedje terapije, katera mora trajati zelo kratek čas, s skrbno izbranimi potezami. Pri dojenčkih je pomembno vodilo: »manj je več«, kar pomeni: z minimalnim posegom doseči maksimalen učinek.

Po terapiji so možne kratkotrajne reakcije, ki se nanašajo predvsem na pospešeno prebavo, občasno povečano žejo in iskanje dojke, redko povečano razdraženost, ki traja zelo kratek čas po terapiji. Navadno so dojenčki po terapiji umirjeni. Ne smemo pozabiti, da Bownova terapija sodi pod komplementarno zdravljenje, kar pomeni, da se je potrebno v primeru znakov bolezni in infekcij nujno obrniti na pediatra.

Izkušnja staršev:
Zakaj ste se odločili za Bownovo terapijo pri dojenčku?

Za terapijo smo se odločili, ker je naš dojenček že Bownova terapija za dojenčkeod rojstva naprej vsak večer trpel za hudimi črevesnimi krči, jokal neutolažljivo in zavračal dojenje. Bili smo v grozno velikem stresu, zaskrbljenost, utrujenost in napetost pa se je prenesla na vso družino. V našem primeru bi lahko dejala, da nas je doletela precejšnja »psihična vojna« in nam je bilo koriščenje Bownove terapije, ki je bilo izjemno uspešno že v kratkem roku, zagotovo ena najboljših odločitev, ki sva jo s partnerjem sprejela. Zavedaš se, da tako pomagaš otroku, ki je povsem nemočen, pomagaš na naraven način, rezultat pa je trajen.

Zakaj ste se odločili za ponovno Bownovo terapijo z dojenčkom?

Že drugi teden po rojstvu smo poiskali pomoč pri odpravi krčkov z Bownovo terapijo, ki je zelo pozitivno učinkovala ne le na krčke, ampak tudi na spanje ter umirjenost, manj je bilo joka, manj je bilo napenjanja in stresa, ki smo ga doživljali vsi skupaj. Kmalu smo se srečali s tegobami zaradi izraščanja zobkov, dojenčica se je ponovno pričela ponoči nenehno zbujati, bila je ves čas razdražljiva, jokajoča.

Po ponovnem obisku Bownove terapije se je le to spet izkazalo za zelo pozitivno, saj smo po nekaj terapijah spet spali vso noč, jok je postal redek pojav skozi dan in naša dojenčica spet vesela, razigrana in vedoželjna.

Dojenček z mamicoZakaj ste obiskali Bownovo terapijo v paru z dojenčkom?

Za Bownovo terapijo mamice z dojenčkom sva se z možem odločila na priporočilo terapevtke, saj resnično drži, da se napetost in stres med mamico in dojenčkom ves čas prenaša. Ko je napet starš, se napetost prenese na dojenčka in obratno. Velikokrat se nisem zavedala, da je dejansko moja utrujenost in napetost zaradi nenehnih borb s krčki, nemoči ob umirjanju otroka, ki joče neutolažljivo, ter pomanjkanjem spanja povod, da je bilo stanje pravzaprav še slabše. Sedaj se zavedam te povezanosti z otrokom in zagotovo je terapija veliko doprinesla tudi meni, mojemu uravnovešanju telesa po porodu, sprostitvi in zmanjšanju napetosti, ne le odpravila kolike pri mojem dojenčku.

Preverite še:

Senzorna integracijaje sposobnost možganov in telesa, ki sprejema informacije preko čutil in jih smiselno pretvori v učinkovit odgovor.

Ploska stopala  – zelo pomemben del otroštva so pravilno izoblikovana stopala, v nasprotnem je potrebno opazovati otroka in se v primeru odstopanj posvetovati z nevrofizioterapevtom.

MNRIprimarni (refleksni) gibi pri otroku, kateri mu omogočijo prehod skozi porod. Pomemben za nadalje optimalen motorični, senzorni, čustveni in vedenjski razvoj.

Tags: No tags

Comments are closed.