pasenje kravic

Zakaj je pasenje kravic pomembna razvojna faza in kako jo spodbujamo pri dojenčku?

Kazalo

Kaj je pasenje kravic in zakaj je pomembno?

Pasenje kravic ali položaj na trebuščku z oporo na roke je pomemben del razvoja vsakega dojenčka. Pomemben je, ker gradi mišično moč, ustrezen mišični tonus in omogoča kvaliteten razvoj.

Čas na trebuščku je ključen del razvoja, saj ponuja številne koristi za dojenčkov fizični, kognitivni in motorični razvoj. Čeprav se morda ne zdi, ima pomembno vlogo pri postavljanju temeljev za različne razvojne mejnike in gradnjo senzomotoričnih veščin za kvalitetno življenje.

Pasenje kravic:

 • razvija ustrezni mišični tonus,
 • krepi mišice v vratu, ramenskem obroču, rokah in jedru,
 • omogoča razvoj centralne poravnave telesa,
 • omogoča razvoj vzravnalnih, ravnotežnih, prestreznih reakcij in reakcij drže,
 • preprečuje zaležano glavico,
 • krepi mišično moč,
 • je predpozicija za plazenje in kobacanje,
 • izboljša senzorne izkušnje dojenčka,…

Ležanje na trebuščku dojenčku omogoča aktivnosti, kot so igranje in poseganje po igračah, pivotiranje, raziskovanje okolice, spoznavanje senzornih aktivnosti in mnogo drugih.

Priporoča se, da se dojenčka postavlja v položaj na trebuščku, že takoj po rojstvu. Na začetku za kratek čas, po nekaj minut večkrat na dan, kasneje, ko imajo že ustrezen nadzor glavice, dovolj močne vratne mišice in lepo centralno poravnavo, pa lahko že dlje časa.

S položaja na trebuščku dojenčki nato začnejo plazit, kasneje kobacati, se obračati na hrbet in nazaj, pivotirati,… Najprej zadržijo centralno poravnavo vratu z oporo na komolce in kasneje že na dlani.

Kaj omogoča ta razvojni mejnik?

 • Kvaliteten razvoj mišic: omogoča krepitev mišic vratu, ramen, rok in trupa. Z dviganjem glave, oporo na roke, pritiskom v ramena in prenosom teže pridobivajo mišično moč in razvijajo mišični tonus, ki sta ključna za obračanje, sedenje, plazenje in nadaljnji razvoj.
 • Raziskovanje okolja: omogoča jim drugačen pogled na njihovo okolje, saj lahko vidijo predmete v svoji okolici, se jih dotikajo, kar pa spodbuja raziskovanje in radovednost.
 • Razvoj motoričnih sposobnosti: ti gibi so ključni za doseganje razvojnih mejnikov in spodbujajo telesni razvoj. Sledijo si od obračanja, sedenja, plazenja, kobacanja do hoje.
 • Preprečevanje zaležane glavice: položaj na trebuščku zmanjša tveganje za zaležano glavico, saj se z menjavo različnih položajev prerazporedi pritisk na lobanje.
 • Spodbujanje senzornega razvoja: položaj na trebuščku spodbuja otroka k razvoju čutil, kot so vid, sluh, dotik, vestibularni sistem, proprioceptivni sistem,.. z dvigovanjem glavice se vključujejo v vizualno raziskovanje, taktilne občutke dobijo na površini, na kateri ležijo in zagotavljajo senzorno stimulacijo, pridobivajo toleranco na vestibularni sistem z različnimi pozicijami glave, dobijo boljše zavedanje lastnega telesa na trebuščku, izboljšajo občutek za nadzor svojega telesa,…
 • Spodbujanje kognitivnega razvoja: raziskovanje med časom na trebuščku spodbuja dojenčke k opazovanju, učenju in povezovanju kognitivnega razvoja. To spodbuja razvoj možganov in podpira učenje ter reševanje problemov.
 • Izboljša interakcijo s starši: starši se lahko vključijo v igro, stimulirajo z vizualnimi in slušnimi igračami, se pridružijo dojenčkom na tleh pred njimi, zagotovijo verbalno in telesno stimulacijo, kar spodbuja čustveno povezanost in socialni razvoj.

Kako spodbuditi pasenje kravic?

Spodbujanje časa, preživetega na trebuščku je ključno za učinkovit in kvaliteten razvoj dojenčka. Nekaj nasvetov, kako lahko spodbujamo položaj na trebuščku:

 • Začnite zgodaj: že takoj po rojstvu lahko začnemo s trebušnim položajem za nekaj minutk na dan.
 • Naj bo zabavno in zanimivo: uporabljajte barvite igrače, različne zvoke, teksture, menjajte položaje igrač, da bo dojenček sledil s pogledom, obračal glavo, posegal po stvareh in se obračal.

 • Vaje za krepitev trupa: šibek trup in nestabilnost sta lahko vzrok, da vaš dojenček ne želi preživljati časa na trebuščku. Posvetujte se z razvojnim fizioterapevtom, katere vaje bi bilo smiselno izvajati, za krepitev trupa in mišičnega tonusa.
 • Spodbujajte vestibularne aktivnosti: večkrat na dan se zibajte, guncajte, obračajte dojenčka v naročju, spodbujajte aktivnosti, kot so vozičkanje, vožnja z avtomobilom, …
 • Uporabljajte alternativo trebušnemu položaju: dajte pod trebušček zavito brisačo, dajte dojenčka na trebušček čez svoje noge, na trebušni položaj v naročju,…
 • Uporabljajte ustrezno podlago: uporabljajte nedrsečo, ravno prav mehka blazina, ki omogoča stabilnost in varnost.

 Na kaj je potrebno biti pozoren pri pasenju kravic

Pri pasenju kravic vašega dojenčka bodite pozorni na določene faktorje in previdnostne ukrepe, da zagotovite varno okolje in kvaliteten razvoj.

Med te faktorje sodijo:
 • varnost in nadzor starša,
 • trajanje in pogostost časa, preživetega na trebuščku,
 • podloga,
 • pozicija (ustrezna podpora na podlakti ali dlani, centralna poravnava glavice, paziti je potrebno, da se ne pojavlja ekstenzijski vzorec oziroma prekomerno iztegovanje nazaj).

Zakaj moj otrok ne želi pasti kravic?

Vzrokov, zakaj dojenček ne želi preživljati časa na trebuščku je lahko več. Med te vzroke lahko uvrščamo:

 • neudobje: otroku je lahko neudobno v trebušnem položaju zaradi prebavnih težav, kolik, refluksa, vetrov in podobnih težav.
 • nizek mišični tonus: pri otroku, ki ima nizek mišični tonus, predstavlja trebušni položaj velik izziv, zato lahko neugodje izražajo z jokom. Takšnega otroka večkrat na dan postavljamo v trebušni položaj za kratek čas, ali pa izberemo alternative trebušnemu položaju na podlagi, kot so trebušni položaj preko vaših nog, v naročju, na žogi,…
 • znižana mišična moč: dojenčku z nizko mišično močjo trupa, vratnih mišic ali mišic ramenskega obroča je težko preživljati čas na trebuščku, zato je pomembno, da z ustreznimi vajami krepimo zgoraj naštete skupine mišic.
 • senzorna preobčutljivost: otroka, ki je senzorno občutljiv, lahko teksture podlage, glasno okolje, barvita okolica, občutek na trebuščku in podobne stvari zmotijo in preobremenijo. S senzornimi aktivnosti in igračami lahko zmanjšamo senzorno hipersenzibilnost in mu olajšamo procesiranje omenjenih dražljajev.
 • strah: dojenčki, ki imajo težave z vestibularnim sistemom, občutijo strah pri spremembah položajev. Spodbujajte  nežne vestibularne aktivnosti, bodite blizu in mu nudite podporo, fizičen dotik.
 • dolgočasenje: otroku je lahko na trebuščku dolgčas, še posebej, če ni staršev blizu. Ustvarite zanimivo okolje, postavite ga pred ogledalo, uporabite barvite pripomočke in igrače.
 • okolijski faktorji: bodite pozorni na okolje. Zagotovite primerno temperaturo sobe, naj bo otrok čim manj oblečen (v bodiju/plenički,..da zagotavljate senzorni priliv) in naj mu bo udobno, mirno okolje, čim manj distrakcij in glasnosti.

Ne pozabite, da je vsak otrok drugačen in potrebuje čas, da se privadi na položaj na trebuščku. Bodite strpni, nudite podporo in bodite pozorni na potrebe otroka.

Kaj lahko storim, če navkljub spodbudi moj otrok ne želi pasti kravic?

V primeru, da otrok kljub spodbudi še vedno ne želi pasti kravic in joče vsakič, kadar se ga postavi v trebušni položaj, je potrebno poiskati pomoč specialista, ki vam bo pomagal z nasveti, poiskal vzrok, po potrebi napotil na določene preiskave in pokazal vaje za izvajanje v domačem okolju.

Nevrofizioterapevt je specializiran v delo z otroci, ki se srečujejo z motoričnimi težavami in razvojnim zaostankom. Skozi terapevtske vaje pomaga izboljšati mišični tonus, moč, gibljivost, koordinacijo, razviti ravnotežne, vzravnalne in prestrezne reakcije, reakcije drže, učiti prenose teže, motorično kontrolo in s tem vpliva na kvaliteten razvoj otroka. Za otroke, ki se srečujejo s težavami senzoričnega procesiranja, pomaga tudi vključevanje terapije senzorne integracije. Aktivnosti pripomorejo k boljši zaznavi telesa, k motoričnemu planiranju, regulaciji čustev, izboljšanju vedenja in na splošno lažjega procesiranja senzoričnih dražljajev, kar pomaga pri vsakodnevnih izzivih otroka.

Tags: No tags

...