Tecar-terapija-v-Reha-Medical

Kako smo lahko uspešni pri zdravljenju s TECAR TERAPIJO?

Kazalo

Kakšno je napredno zdravljenje in kako hitro okrevati s Tecar terapijo?

Področja Tecar terapija v Reha Medical
Področja Tecar terapije v Reha Medical

Gre za zelo napredno zdravljenje, z uporabo visokih energijskih tehnologij, katere rezultati pri zdravljenju so hitri in znanstveno dokazani. Tecar vpliva na krajši čas zdravljenja, omogoča takoj vidne in stabilne rezultate, pri tem pa poskrbi za stimuliranje in okrepitev sposobnosti tkiva za njegovo obnovo. S tem omogoča t.i. funkcionalno zdravljenje in okrevanje.

Tecar je visoko energijska tehnologija, ki jo fizioterapevti uporabljajo za spodbujanje hitrejšega funkcionalnega okrevanja. Tecar energy (visokofrekvenčni tok) je zaradi svojih terapevtskih koristi zelo priljubljen pri športnikih, prav tako pa izjemno uporaben pri številnih drugih bolnikih z različnimi, tako akutnimi, kot kroničnimi stanji. Terapijo je skozi fizioterapevtsko zdravljenje optimalno kombinirati z raznimi manualnimi tehnikami ter metodami, kar prinaša takojšnjo olajšanje bolečine in doseganje maksimalnega učinka pri zdravljenju širokega spektra stanj.

Kaj je tecar energetska tehnologija?

Ključna izhodišča, s katerimi bi opredelili kaj dejansko predstavlja Tecar terapija:

 • Tecar energija je visokofrekvenčni tok, ki niha med 300 kHz in 1 MHz. Pospešuje “naravno regeneracijo” organskega tkiva. Njena nizka intenzivnost pomeni, da je energija popolnoma neinvazivna in 100 % naravna za človeško telo.
 • Študije, izvedene v zadnjih tridesetih letih, so pokazale, da njeni terapevtski učinki naravno spodbujajo regeneracijo tkiv in zmanjšujejo bolečino.
 • Omogoča hitrejše funkcionalno okrevanje, saj pri oddajanju biokompatibilne energije intenzivno stimulira predel, ki je obolel na način spodbujanja endogene energije v telesu z aktivacijo ionov v tkivu. To bo povzročilo intenzivno stimuliranje celičnega nivoja, spodbudilo bo krvni obtok skozi obravnavano področje, zvišalo temperaturo in tako pospešilo fiziološki proces v tkivu  (ugodni učinki so očitni že po prvi obravnavi, katere je mogoče opaziti navadno v 24 urah po zdravljenju).
 • Zdravljenje je neboleče in sproščujoče.
 • Zdravljenje je varno in ima visoko terapevtsko učinkovitost.
 • Spodbuja občutek dobrega počutja, kar omogoča telesno aktivnost po zdravljenju.
 • Hitrejša rehabilitacija.

Na kakšen način deluje Tecar v primerjavi s konvencionalnimi metodami?

Prikaz tecar terapije Reha Medical
Prikaz tecar terapije Reha Medical

Temeljna razlika med terapijami je v načinu prenašanje energije. Pri vseh preostalih terapevtskih metodah terapije deluje od zunaj, preko kože v notranjost, medtem, ko Tecar deluje od znotraj, kjer se z nadzorovanim izmeničnim tokom elektrolitov stimulira endogena energija v telesu preko aktivacije ionov v tkivu. Rezultat je stimulacija celičnega nivoja, kar bo spodbudilo celične presnovne procese preko tkivne fiziologije. Ob zviševanju notranje temperature dosežemo dvig energijskega potenciala membran celic.

Globlja tkiva tako segrevamo enotno, homogeno in enakomerno, glede na globino tkiv dosežemo vse plasti biološkega tkiva – tako mehka tkiva: mišice, krvno-limfni sistem,.., kot upornejša trša tkiva: kosti, sklepe, hrustance, ligamente,… V vsaki Tecar terapiji delujemo vedno na različnih globinah z dvema različnima namenskima elektrodama.

Tako dosežemo mehčanje tkiva, spodbujamo mikro in makro cirkulacijo, sprožimo presnovne procese, krepimo mišični tonus in dosežemo regeneracijo (obnovitev) tkiva. Rezultat celote pomeni zmanjšanje ali odpravo bolečine in povrnitev ravnovesja metabolne aktivnosti v obravnavanem področju.

Kakšne so PREDNOSTI tecar terapije?

 • Izjemno hitro vpliva na zmanjševanje ( bolečin v kolenu, bolečin v rami, bolečin v nogah )
 • Pospešuje naravne mehanizme zdravljenja telesa in s tem skrajša čas okrevanja
 • Takojšnji rezultati in hitrejše funkcionalno okrevanje (ugodni učinki so očitni že po nekaj urah, očitne in dolgoročnejše izboljšave pa je mogoče opaziti nekje 24 ur po zdravljenju)
 • Zdravljenje je neboleče in sproščujoče.
 • Zdravljenje je varno in ima visoko terapevtsko učinkovitost.
 • Spodbuja občutek dobrega počutja, s čimer je oseba naklonjena k telesni aktivnosti po zdravljenju.
 • Hitrejša rehabilitacija.
 • Krajši čas terapije in zdravljenja.
 • Stabilnost rezultatov.
 • Izjemno hitro učinkovanje tudi pri akutnih stanjih, kot so poškodbe, akutna vnetja osteoartikularnih in mišičnih patologij: artroze, lumbalgije, išias – bolečine v križu

Pri katerih stanjih se Tecar terapija uporablja?

Prikaz globine tecar terapije Reha Medical
Prikaz globine tecar terapije Reha Medical

Težave z mišicami, sklepi, vezmi in limfnim sistemom v področjih:

 • Travmatologija
 • Revmatologija
 • Športna fizioterapija
 • Tecar je še posebej uporaben za lajšanje bolečin in v protivnetne namene. Uporablja se za zdravljenje akutnih ali kroničnih stanj v mišicah in sklepih.
 • Tehnologija pomaga prekiniti začarani krog bolečine, vnetja in togosti. Pomaga pri odvajanju izlivov v sklepu, izboljša gibljivost sklepov in pospešuje proces celjenja. To bo skrajšalo čas okrevanja in pospešilo vrnitev k normalnim dejavnostim. 
 • Uporaben v rehabilitacijskih programih po covidu, pri zdravljenju različnih oblik osteoporoze, po in pred operativnih posegih, zelo uspešen tudi pri fibromialgiji,…
 • Deluje v sinergiji s farmakološkim načinom zdravljenja (zdravili), tako da poveča učinek oziroma omogoča hitrejšo delovanje na odpravo bolečine in edema.

Pogosta vprašanja naših pacientov:

 • Ali je tecar terapija boleča?

Tecar terapija ni boleča. Med zdravljenjem pacient občuti prijeten občutek toplote, zaradi česar je terapija izjemno udobna in sroščujoča.

 • Ali se lahko tecar uporablja na območjih s kovinskimi protezami?

Terapija tecar se lahko uporablja tudi, če so prisotne kovinske proteze. Med zdravljenjem je terapevt v nenehni komunikaciji s pacientom in lahko spremeni moč ali način oddajanja energije glede na občutek in povratne informacije pacienta ter se tako izogne ​​težavam. 

 • Ali ima tecar terapija kakšne kontraindikacije?

Tecar terapija je zelo varna in brez stranskih učinkov. Pri pravilni uporabi naprave ni stranskih učinkov, saj oskrbuje biološka tkiva z biokompatibilno energijo. Pri ljudeh s srčnim spodbujevalnikom, pri tistih, kateri so neobčutljivi na temperaturo (jo ne zaznavajo ustrezno) in pri nosečnicah morajo biti upoštevani nekateri previdnostni ukrepi, s katerimi terapevt zagotovi varno uporabo brez stranskih učinkov.

 • Koliko časa je potrebno, da so vidni prvi rezultati z tecarjem?

Učinek terapije je razviden takoj po terapiji, medtem ko so oprijemljivi rezultati razvidno že po 24 urah. Terapevt dovaja energijo v biološka tkiva, aktivira mikrocirkulacijo in stimulira limfni sistem. Koristi so takojšnje in dolgotrajne. Jasno je, da sta za optimizacijo terapevtskih rezultatov in koristi temeljnega pomena pravilna diagnoza in ustrezen terapevtski protokol.

 • Ali je omejeno število tretmajev z tecarjem in koliko je potrebnih?

Ni največjega števila obravnav, ga ni mogoče preseči. Zdravljenje s pomočjo uporabe Tecar terapije je varno in brez stranskih učinkov. V športnih panogah se lahko dnevno izvaja več obravnav. Skupno število obravnav je definirano po presoji fizioterapevta na podlagi ocene in potreb stanja, katerega obravnava.

Število potrebnih terapij je odvisno predvsem od patološkega stanja bolnika in od tega, kako se bolnik na terapijo odzove. Za nekatere akutne patologije lahko zadostuje 3 do 5 terapij, pri kroničnih patologijah pa je morda potrebno večje število zdravljenj. Očitno je, da je za optimizacijo terapevtskih rezultatov pravilna diagnoza temeljnega pomena, katero lahko definira tudi fizioterapevt na podlagi ocene stanja.

 • Ali je tecar terapija nevarna?

Tecar terapija absolutno ni nevarna. Oskrbuje biološka tkiva z energijo in ustvarja prijetno toploto. Terapija je udobna in sproščujoča. Poleg tega imajo vse naprave Therapy sistem biotransfer, nadzor stika med aplikatorjem in biološkimi tkivi, potrebno pa je seveda tudi ustrezno znanje s strani izvajalca (fizioterapevta) za varno in učinkovito uporabo. Zahvaljujoč omenjenemu  je terapija varna in nadzorovana ter izjemno učinkovita.

 • Kako pogosto je mogoče pri terapevtski intervenciji uporabljati Tecar?

Običajno se lahko bolnik obravnava od 2 do 5-krat na teden. Po potrebi pa se lahko dnevno opravi več kot eno zdravljenje. Strokovni izvajalec bo glede na stanje patologije določil število najprimernejših terapij za pacienta v soodvisnosti od obravnavanega stanja in namena.

1. Tecar terapija

Tags: No tags

...